New York: Ispred zgrade UN-a obilježena 18. godišnjica genocida u Srebrenici

Više desetina ljudi okupilo se u četvrtak ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku, u parku Dag Hammarskjold, kako bi obilježili 18. godišnjicu genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija.

Stalna predstavnica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković podsjetila je da se genocid u Srebrenici u BiH prije 18 godina desio na teritoriji koju je UN proglasio “sigurnom zonom” i istakla da je to drugi najveći genocid u Evropi.

Ona je kazala kako sumnja da su UN ili međunarodna zajednica izvukli pouke iz dešavanja u Srebrenici te podsjetila da prije tri mjeseca srebreničke majke nisu imale pravo da govor u UN-u. Ističući važnost priznanja događaja iz 1995. godine u Srebrenici, Čolaković je poručila da do pomirenja ne može doći bez suočavanja s istinom.

“Kako bi vladao mir među budućim generacijama, oni moraju naučiti i znati o greškama svojih djedova i očeva”, poručila je stalna predstavnica BiH pri UN-u.

Prvi stalni predstavnik BiH pri UN-u Muhamed Saćirbegović je poručio kako Srebrenica nikad neće biti zaboravljena.

“Mi smo spremni oprostiti onima koji su počinili te zločine. Ali zato nam treba iskreno pokajanje i izvinjenje”, izjavio je.

Prisutnima su se obratili i članovi porodica žrtava genocida. Tima Alić, koja je izgubila 14-godišnjeg sina u srebreničkom genocidu kazala je da je njegove posmrtne ostatke pronašla 2007. godine.

“Kada su mi pokazali njegove kosti, pomislila sam, ‘kako da majka prepozna svog sina po kostima'”, kazala je ona.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon nije prisustvovao mitingu, iako je na njega bio pozvan.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close