-TopSLIDEVisoko

Nevzeta Begić: „Budimo bolji“

APEL NA KOLEKTIVNU SVIJEST

„Budimo bolji“

Tužno je gledati koliko su travom zarasle mnoge zgrade u našem gradu, koliko šiblja, grmlja iz njihovih pukotina viri. Stepenice zelene, obrasle travom, razbacano smeće pored kontejnera. Često se pitam, primjećuje li iko to od stanara? Ni zimi ništa nije bolja situacija, jer gomile snijega možemo preskakati, važno je samo da uđemo u zgradu. Ignorišemo i čekamo, kao da će se samo uraditi.

Svi nastojimo da su nam stanovi čisti, predsoblja posebno. Stubišta čistimo i čiste se, ali prilaze u zgradu nismo potrčni da očistimo (čast izuzecima). Divimo se vrijednim domaćinima kada naiđemo pored uređene, s puno cvijeća i pokošenom travom avlije. Da bi tako izgledalo uloženo je puno truda i rada.

Cilj mog teksta je upravo apel na kolektivnu svijest svih nas, s namjerom da podijelim jednu pozitivnu priču, da nikog posebno ne kritikujem, ali da se zamislimo i pokušamo nešto promijeniti. Mišljenja sam da svi trebamo dati svoj doprinos, kako bi nam bilo ljepše.

Nedaleko od grada u selu Upovcu se upravo razvija ta priča. Upravo ta kolektivna svijest, društveni aktivizam, da se nešto može uraditi, promijeniti, a da za to ne morate tražiti naknadu,  je na zavidnom nivou.

Krenulo je kao seoska akcija osd strane par entuzijasta da se uredi nekadašnje igralište za djecu zvano Mlinac. Iako su mnogi smatrali da od toga nema ništa, danas imate igralište kojem mogu zavidjeti mnogi. Sa različitim sadržajima za igru, je mjesto okupljanja velikog broja djece. Nekada je bilo pusto, zapušteno, a sada se razliježe dječiji osmijeh i vriska.

Odrasli, omladina,čak i mala djeca su se sve više uključivali i tražili da učestvuju, kada su vidjeli da se radi, da drugi rade i dali svoj doprinos.

Euforija zajedničkog rada nije prestala, samo se dalje nastavila. I vrijedni mještani trenutno rade na uređenju, nekada poznatog terena-izletišta  Pode, na kojem su se odvijali mnogi turniri, održavale, starijim poznate „Partizanske ige“, pa čak i teferiči. Cilj im je da izletište bude dostupno svima, sa svim potrebnim mobilijarom za porodična okupljanja i igru. Danima se radi na uređenju tog prostora, posebno vikendima, kada možete vidjeti veliki broj omladinaca koji besplatno rade. Dosta toga su uredili, pripremili, finansirali vlastitim, ali i sredstvima donatora. Najveći problem i investicija im je prilazni put i svaka pomoć u njegovom uređenju im je dobro došla. O ovim radnjama ste možda čuli ili čitali, ali nije na odmet iznova pohvaliti ove vrijedne ljude.  Za sve njihove aktivnosti i potrebe se možete detaljnije upoznati na fc stranici Izletište „Pode“ Upovac .

A mi, mi ostali ako ne možemo biti kao oni, pokušajmo biti bolji…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close