Neslavni kraj karijere “kralja” Formule 1 ?

Kako piše minhenski list “Süddeutsche Zeitung” (SZ), šefa Formule 1 (F1) Bernieja Ecclestonea očekuju ozbiljni problemi s njemačkim pravosuđem. Podizanje optužbe za korupciju očekuje se već u idućim danima.

Vijest o mogućem podizanju optužbe protiv Bernieja Ecclestonea SZ je objavio u svom vikend-izdanju. Tvrdnje minhenskog lista treba shvatiti ozbiljno, novinari SZ-a su već u prošlosti dokazali da imaju vrlo dobre izvore u krugovima njemačkog pravosuđa. Optužnica bi trebala biti podigunuta, kako se tvrdi, tijekom svibnja.

Minhensko državno odvjetništvo je, piše “Süddeutsche”, okončalo istražni postupak protiv 82-godišnjeg Britanca. Moguće je čak da se optužnicu podigne tijekom idućeg tjedna, uoči Duhova. Ukoliko nadležni minhenski sud ustanovi da su tvrdnje iz optužnice dovoljno “jak” razlog za pokretanjem procesa, suđenje bi moglo početi najranije ujesen.

Gerhard Gribkowsky u sudnici

Gerhard Gribkowsky u sudnici

Ecclestoneu se predbacuje da je “podmazao” bivšeg managera i člana uprave bavarske banke BayernLB, Gerharda Gribkowskog. Radilo se o svoti od čak 44 milijuna američkih dolara, piše SZ.

Gribkowsky je svojedobno u banci bio zadužen za prodaju udjela BayernLB-a u Formuli 1. On je to i učinio, kupac je bio jedan britanski investitor (CVC).

Prodaja F1 je već neko vrijeme posao kojim se intenzivno bavi bavarsko pravosuđe. Gribkowsky je završio u zatvoru, njemu se već sudilo i osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od osam i pol godina zbog “namještaljke” prilikom prodaje.

Naime, sud je zaključio da je Ecclestone njemačkog bankara podmitio kako bi F1 prodao investitoru koji je bio naklonjen ovom Britancu. Slučajno ili ne: nakon prodaje je CVC “instalirao” Bernieja na dužnost šefa Formule 1.

Gribkowsky je “propjevao”

Gribkowsky je tijekom suđenja u detalje “propjevao” o dogovoru s Britancem. Ecclestone (koji je na suđenju nastupio u svojstvu svjedoka) tijekom procesa nije demantirao isplatu Gribkowskom. Ali je tvrdio da razlog isplate nije bio mito, već – ucjena.

82-godišnjak je izjavio da ga je Gribkowsky navodno ucijenio da će nadležnim organima ispričati sve o Ecclestonovim poreznim trikovima (i utaji poreza). O detaljima cijelog slučaja već smo pisali u jednom ranijem članku.

Ukoliko se protiv Ecclestonea doista podigne optužnica, bio bi to automatski i kraj njegove karijere u F1. Nakon gotovo 40 godina na čelu “oktanskog cirkusa”, svemoćni vladar bi morao odstupiti. Toga je svjestan i on sam.

Već krajem prošle godine Ecclestone je priznao da bi “plava kuverta” označila kraj njegove ere u F1.

Posljednji krug za Bernieja Ecclestonea? Posljednji krug za Bernieja Ecclestonea?

Globalne firme koje djeluju u F1 kao sponzori ili vlasnici timova (poput Mercedesa) bili bi jednostavno prisiljeni djelovati. Oni su dužni poštovati pravila o etičkom poslovanju, i gotovo nemogućim se čini opcija po kojoj bi Ecclestone ostao na čelu F1 i tijekom eventualnog procesa u Bavarskoj.

Ostavka “u interesu F1”

Predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo za svaki je slučaj već u prosincu 2012. Ecclestoneu “preporučio” povlačenje ukoliko dođe do optužnice. Ecclestone je na to, sudeći prema njegovim izjavama, i spreman. Na ostavku će se odlučiti zato što “voli Formulu 1” i u “interesu F1”. Iste one Formule 1 na kojoj je zgrnuo bogatstvo koje se mjeri milijardama eura.

Autor: Srećko Matić

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close