Nerzuk Ćurak: Ulazak BiH u NATO uveliko zavisi od Srbije

Ulazak BiH u NATO uveliko zavisi od toga da li će Srbija krenuti tim putem i bilo bi divno da postoji mudrost da ulazak BiH u NATO shvaćamo u jednom najširem geopolitičkom i geostrateškom smislu kao šansu koja se ukazuje za BiH – izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Savjeta Atlantske inicijative i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak.

On je to kazao na današnjoj jednodnevnoj konferenciji o temi “NATO i jugoistočna Evropa: Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska” u organizaciji Atlantske inicijative i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska je već članica NATO-a, Crna Gora je na sigurnom putu, političko rukovodstvo BiH je donijelo odluku o ulasku, a Srbija ne zna „je li pošla ili došla“, naglasio je.

Što se tiče BiH, objasnio je Ćurak, odluka o ulasku BiH u NATO je politički delegitimirana, jer je BiH “neupravljiva i zarobljena država“ u kojoj se odluke vrlo brzo ponište.

Dodao je da rukovodstvo Srbije izražava ozbiljnu ambiciju da uđe u EU, ali kada je u pitanju NATO, nemaju rezolutan stav, već postoji ideja neutralnosti. Prema njegovom mišljenju, to je licemjerna pozicija, jer 99 posto zemalja koje su članice EU imaju članstvo i u NATO-u i nijedna država ovog konfliktnog regiona nema luksuz da zanemari ulazak u NATO.

Ćurak je podsjetio da je prije nekoliko godina apelovao da situacija pokazuje da kada međunarodna zajednica ponizi neku zemlju kao što je ponizila BiH, ne dozvoljavajući joj da može postati održiva politička zajednica, forsirajući nacionalne elite „kao Bogom dane“, onda je potpuno smisleno da se NATO prema BiH ponaša na jedan drugačiji način.

“NATO ima veliki dug prema BiH, jer je upravo BiH postala scenaristička zemlja, odnosno zemlja koja im je omogućila da u drugim krizama djeluju zahvaljujući iskustvima iz BiH. U tom kontekstu ne vidim nijedan valjan razlog da se onda BiH odmah ne uključi i u NATO. U suprotnom, EU i SAD trebaju da se u punom kapacitetu „umiješaju u svoj posao u zemlji za čiju su nesposobnost itekako odgovorni“,  zaključio je Ćurak.

Video prilog pogledajte OVDJE.

(Federalna.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close