Istekao rok za formiranje komisije o sukobu interesa

Još od novembra prošle godine odlučivanjem o sukobu interesa u Bosni i Hercegovini ne bavi se niko. Zakonski rokovi za formiranje Parlamentarne Komisije, koja je taj posao trebala preuzeti od Centralne izborne komisije, su istekli. Tamo su još i uposlenici koji su se do usvajanja hitne izmjene tog zakona time bavili.

Iz CIK-a ne otkrivaju brojke, ali potvrđuju da su svi oni i dalje ničija nadležnost. “Sada to faktički ne radi niko dok se ne konstituiše parlamentarna komisija“, kaže predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić.

Istekao je i rok u kojem je devet uposlenika koji su se time bavili u CIK-u trebalo da pređu u Antikorupcijsku agenciju, čiji direktor i njegovi zamjenici zajedno sa po tri predstavnika oba doma državnog Parlamenta čine Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa u BiH. Na Ustavnopravnoj komisiji su dogovorili da rješenje tog pitanja traže od Vijeća ministara, koje je i predlagač izmjene tog zakona po hitnoj proceduri. Protivnici toga su jasni. „Nije bilo mogućnosti ulaganja amandmana. Sve su te stvari trebale biti detaljno objašnjene kada se donosio zakon. Skretao sam pažnju na tu stvar, ali eto šta možemo, tu smo gdje smo“, kaže Šefik Džaferović iz SDA, predsjednik Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH.

I u SDP-u i SNSD-u čiji je ovo zakon iz dogovorenog paketa, priznaju greške u njegovoj implementaciji. „To stvara konfuzno stanje. To, također, u određenom smislu utječe na gubitak povjerenje građana BiH u rad važne institucije“, izjavio je Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

„To što se ne utvrđuje sukob interesa je vrlo loša poruka i mislim da je ovo pitanje koje treba što prije prevazići“, smatra Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

“Na čekanju” je još u junu prošle godine bilo četrnaest osoba, među kojim Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, koji je sada u ostavci, te Šuhret Fazlić, direktor Federalne agencije za privatizaciju, Mato Zovko, Ivica Čurčić, kadar HDZ-a BiH i još neki. Neodgovornost našeg zakonodavca kad je u pitanju sukob interesa ovim nije okončan. Propusta ima i u imenovanju Komisije.

„Borjana Krišto i Staša Košarac istovremeno su i članovi Komisije za praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije što je čist sukob interesa. Ovdje se samo pravi jedno klupko nepotizma, sukoba interesa, kriminala, korupcije itd.“, tvrdi Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu BiH PSBiH.

A izborna je godina i kad konačno i bude formirana, ta bi komisija trebala preuzeti sve predmete koji su na čekanju i odlučivati o postojanju njihovog, a zašto ne reći, vlastitog i sukoba interesa onih s kojim ste, ili biste htjeli biti u vlasti.

federalna.ba/videoprilog Aide Salčinović (Dnevnik 2)

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close