Nermin Ogrešević: Odnos prema Krajini je loš za budućnost ove zemlje

“Mi smo nedjeljiv dio BiH i sa svojim bezbrojnim potencijalima predstavljamo itekako važan faktor za razvoj i opstanak BiH i suludo je razmišljati drukčije. Radimo na tome da skrenemo pažnju na dosadašnji pogrešan odnos i vjerujem da je došlo vrijeme da se takav odnos mijenja. I, općenito, zalažemo se za ravnomjeran razvoj svih naših regija, bez preferiranja određenih dijelova”

Ljudi iz Bosanske krajine tokom povijesti su na neki način bili prepušteni sebi. Krajišnici, iako odvojeni od centra, uvijek su davali potrebnu podršku u svim trenucima važnim i teškim za domovinu. Nisu se mnogo osvrtali ni na to što ih je centar često zaboravljao. Ekonomska situacija i svakodnevna borba za život njihovu pažnju usmjerila je ka zemljama Evropske unije. Oni koji su ostali u domovini također se nisu predavali, već su nastojali život prilagoditi situaciji i trenutnim potrebama. Jedna od općina koja je posebno privukla našu pažnju je općina Cazin. Gradić je za samo jednu deceniju potpuno promijenio izgled, a jedan od najzaslužnijih osoba za taj podvig bio je i Nermin Ogređević, načelnik te općine.
NV: Koliko je Bosanska krajina udaljena od Sarajeva, i ekonomski, i politički, i kulturno?

Udaljeni smo daleko više nego što bismo smjeli biti i ta je udaljenost vidljiva u svakom pogledu. Ekonomski, dovoljno je da pogledate pregled velikih investicija, pa čak i planove za njih, ovaj dio Bosne i Hercegovine sasvim je izostavljen i potpuno zapostavljen. Za političku zapostavljenost možemo i sami snositi dobar dio krivice, jer nas u centru države predstavljaju oni koje sami biramo.

Međutim, za malu zemlju kakva je naša i za državu koja je opterećena podjelom na entitete, sav taj odnos prema Unsko-sanskom kantonu i Krajini nije samo nepravedan već i krajnje loš za budućnost ove zemlje. Mi smo nedjeljiv dio BiH i sa svojim bezbrojnim potencijalima predstavljamo itekako važan faktor za njezin razvoj i opstanak, pa je suludo razmišljati drukčije. Radimo na tome da skrenemo pažnju na dosadašnji pogrešan odnos i vjerujem da je došlo vrijeme da se on mijenja. I općenito, zalažemo se za jednakomjeran razvoj svih naših regija, bez preferiranja određenih dijelova.
Nastavak intervjua čitajte u printanom izdanju Novog vremena ili se pretplatite na elektronsko izdanje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close