Nermin Nikšić: U Vladi Federacije imamo šizofrenu situaciju

Vlada FBiH je u čudnom status već previše vremena, a to je posljedica zloporaba o kojima je bespredmetno govoriti, izjavio je, uz ostalo, federalni premjer Nermin Nikšić u interviewu za Dnevni list. Unatoč tome, pokušavam osigurati da Vlada  funkcionira na način da i onako velik broj problema s kojima se suočavamo ne postane još veći – dodaje Nikšić.

– Moram istaknuti da u Vladi nije bilo prevelikih problema između ministara na osobnoj razini, nas su opterećivala međustranački problemi te onemogućavanje i blokiranje parlamentarne većine da rekonstruira Vladu. Svima je jasno da sastav Vlade ne odgovora sastavu parlamentarne većine, kao i činjenica da je Vladi izglasano nepovjerenje. Zato imamo šizofrena situaciju da nas jedni prozivaju zato, što po njima, puno radimo, kao da se ništa nije dogodilo, a drugi zato što kao ne radimo dovoljno. U takvim uvjetima nije lako raditi, ali meni ne pada napamet prepustiti stvari nekoj inercije jer život ne može stati. Problemi se moraju rješavati, zakoni se moraju pripremati, mirovine, invalidnine, plaće se moraju redovito isplaćivati, naslijeđeni dugovi se moraju vraćati – izjavio je Nikšić.

Dodao je kako vrlo često osjeća “da smo u situaciji da jedan gradi i pokušava rješavati probleme, trojica idu iza njega te ruše i blokiraju”.

Na pitanje hoće li mirovine u Federaciji biti moguće povećati za 5 posto početkom iduće godine, premijer je odgovorio:  – To je obećanje koje smo dali umirovljenicima i već staramo preduvjete da se to dogodi.

Na novinarski upit o otplaćivanju vanjskog duga, federalni premijer Nikšić je odgovorio kako se mora uvažiti činjenica da je u 2013. godini planirano vraćanje 692 milijuna maraka, a u 2014. godini 885 milijuna maraka glavnice vanjskog duga uvećano za pripadajuću kamatu u iznosu od 91 milijun maraka.

– To je 1, 7 milijardi duga u ove dvije godine što je jednako našem godišnjem operativnom proračunu. Da budem jasan, to je dug koji smo naslijedili od prethodnih vlada – kazao je između ostaloga premijer Nikšić.

O setu antikorupcijskih zakona koje je Vlada poslala u parlamentarnu proceduru i o njihovu cilju, Nikšić je kazao kako je cilj tih zakona uvođenje više reda i stvaranje preduvjeta za početak ozbiljnije borbe protiv kriminala i korupcije.

– Vjerujem kako će ti zakoni biti usvojeni, a ako se to ne dogodi, ja ću učiniti sve da raskrinkam one koji su umjesto na stranu pravde i kažnjavanja kriminalaca stali na stranu lopova, tajkuna i profitera. Ako želimo dobro ovoj državi, ako želimo dobro našoj djeci, onda moramo stvoriti sustav u kojemu nitko neće moći sačuvati opljačkano i sustav koji će vratiti vjeru u pravnu državu – istaknuo je federalni premijer Nermin Nikšić u interviewu za današnji Dnevni list.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close