Nermin Nikšić: Griješili jesmo ali smo i uradili više nego sve vlade od Dejtona do danas!!!

Usvojili smo antikorupcijske zakone, prije svega Zakon o federalnom USKOK-u i oduzimanju nezakonito stečene imovine, napravili smo više autocesta nego sve vlade prije nas. Povećali smo mirovine za više od 10 posto, vratili smo dugove prema boračkim populacijama i neratnim invalidima – sve ovo pobraja premijer Nermin Nikšić (SDP) u svome intervju za ‘Dnevni list’

Razgovarao: D Lukić, Dnevni list

‘Čudne tehničke pogreške’ u zakonu o izdvajanu sredstava iz plaća zaposlenih za potrebe obnove poplavama uništenih područja, ‘slučaj’ Razvojna banka, politiziranje posljednjih prirodnih nepogoda, nerješavanje sumnjivih privatizacijskih procesa, prljava izborna kampanja…, doista puno je gorućih pitanja na koja federalni premijer Nermin Nikšić ‘mora’ odgovoriti.

Jasno je da se šef federalne Vlade u posljednje vrijeme dodatno ‘preznojava’ jer dojam je da još od prvih dana svoga mandata nailazi isključivo na – probleme. Komplicirana politička situacija u Federaciji je nešto na što je naviknuo, ali činjenica je da se bilo kakav ‘zapetljaniji’ problem rješava teškom mukom ili pak nikako. Riječ ima Nermin Nikšić…

Svjedoci smo prosvjeda građana s područja pogođenih poplavama zbog spore obnove, a novi problemi s nevremenom su pogodili neka od istih područja i proteklih dana. Jeste li vi zadovoljni tempom kojim se odvijaju te aktivnosti i može li se očekivati njihovo ubrzavanje?

– Nažalost, iako se još borimo s posljedicama svibanjske prirodne nepogode, ponovno smo pogođeni vremenskim neprilikama i opet trpimo veliku štetu. Najbitnije je da u ovom trenutku nadležne službe civilne zaštite čine sve kako bi se spasili ljudski životi i kako bi se osigurala nesmetana komunikacija. Sva potrebna potpora ekipama civilne zaštite u ovom trenutku je osigurana, a čim se vremenske prilike stabiliziraju, krenut će se s novom procjenom šteta i hitnim intervencijama za koje se procijeni da su u ovom trenutku najpotrebnije. Vlada FBiH će ubrzo pogođenim županijama prebaciti dodatna financijska sredstva za njihove najurgentnije potrebe u ovom trenutku.

Razumijem nezadovoljstvo svih koji su u svibanjskim poplavama ostali bez svojih domova.

Nažalost, politička prepucavanja i zloporaba ove tragedije u predizbornoj kampanji, o čemu sam i ranije upozoravao, doveli su do toga da smo izgubili više od mjesec dana u procedurama usvajanja zakona nužnih za učinkovitije korištenje resursa za obnovu. Primjena ovih zakona tek je krenula i očekujem da u idućim tjednima na terenu budu primjetnije aktivnosti na obnovi. Podsjećam da općine i županije sada imaju mogućnost prenamijeniti postojeća sredstva za ove namjene, kao i da imaju mogućnost dodjeljivati besplatno zemljište svima koji su ostali bez kuća te sve nužne dozvole i priključke dodijeliti bez naknade. Također, vrlo brzo će postati operativan i Fond za pomoć nastradalim područjima koji će osigurati dodatna sredstva za obnovu kuća i stanova, što ostaje prioritet broj jedan u idućem razdoblju.

Kada će konkretno krenuti obnova uništenog na poplavljenim područjima?

– Upravo ovih dana privode se kraju aktivnosti između Fonda za zaštitu okoliša FBiH i UNDP-a oko izbora izvođača radova za obnovu osnovnih i srednjih škola i domova zdravlja u Maglaju, Orašju, Sanskom Mostu, a nadam se da ćemo osigurati i dodatna sredstva za slične objekte u Olovu, Tuzli, Odžaku, Srebreniku i još nekim mjestima. Također, već se provode programi Federalnog zavoda za zapošljavanje usmjereni na pomoć poslodavcima koji su pretrpjeli štete, a dosta toga rade i nadležne institucije županija i općina.

Podsjećam da je Vlada u funkciji Skupštine Razvojne banke donijela odluku o reprogramu kredita onih subjekata koji su u područjima pogođenim poplavama, te otvaranju kreditnih linija za obrtna sredstva gospodarskih subjekata s tih područja po izuzetno povoljnim uvjetima, na tri godine, šest mjeseci grace razdoblja i uz fiksnu kamatnu stopu od 2 %. Svakako, sve se može i treba raditi brže, ali previše vremena se gubi na politička prepucavanja preko leđa građana koji su stradali i ja u tome nemam namjeru sudjelovati. Već sam to rekao i želim ponoviti. Svi koji ovu tragediju koriste za političku kampanju zaslužuju prijezir i najoštriju osudu.

Kada već spominjete zakone namijenjene sanaciji šteta, ovih dana se aktualiziralo pitanje izdvajanja sredstava iz plaća zaposlenih, odnosno nemogućnost zaposlenih u privatnom sektoru odbiti to izdvajanje, dok to pravo imaju radnici javnog sektora. Iz Vlade je rečeno da je to tehnička greška, ali kako se tako nešto moglo dogoditi? Nije li to neozbiljno od jedne vlade?

– Vlada FBiH je utvrdila prijedlog zakona prema kojem to pravo imaju svi radnici i nije nam bila namjera diskriminirati bilo koga, pri čemu je iznos koji je predviđen za izdvajanje za ove namjene mnogo manji za radnike u privatnom sektoru, nego za one koji rade u javnom. Problem o kojem govorite je greška koju smo uočili i koja će biti ispravljena. Izmjenu zakona već je usvojio Dom naroda, a očekujem da to uradi i Zastupnički dom. Zanimljivo bi zaista bilo vidjeti kako je došlo do ove greške i siguran sam da se ne radi o slučajnosti, već nečijoj zloj namjeri da nanese štetu aktivnostima usmjerenim k obnovi poplavljenih područja jer misli da će tako ostvariti neku političku korist. Kao što rekoh, za takve postoji samo prijezir. Ne vjerujem da će biti puno onih koji će reći da ne žele izdvojiti dio plaće za pomoć, ali smo svakako dužni to im omogućiti i to će tako i biti.

Novi Nadzorni odbor Razvojne banke nedavno je smijenio direktora Ramiza Džaferovića koji od tada ne prestaje s optužbama protiv kompletne Vlade i Vas osobno za pritiske i nezakonite dodjele kredita. Činjenica je da se u toj instituciji konstantno događaju, najblaže rečeno, afere. Što se događa?

– Svjedoci ste da osim kratke izjave na optužbe gospodina Džaferovića nisam do sada istupao u javnosti u vezi s ovom temom. Nažalost, očito je kako moj stav da o tim optužbama, ali i o svi drugim transakcijama u Razvojnoj banci konačan sud trebaju dati nadležna tijela neki ocjenjuju kao moju slabost. Ponašanje gospodina Džaferovića samo potvrđuje koliko je nekim ljudima teško prepustiti funkcije i privilegije koje su godinama koristili. Njegovim odlaskom, što on svojim ponašanjem ovih dana zorno pokazuje, stvaraju se uvjeti za okončanje, kako kažete, afera i kontroverzi u Razvojnoj banci.

Nažalost u FBiH svjedoci smo privatizacije brojnih institucija od pojedinaca koji smatraju da su Bogom dani biti direktorima. Zato, evo, nakon moje šutnje, a njegovih upornih optužbi, želim javno poručiti da se gospodin Džaferović ne treba nadati kako će svojom vikom i optužbama drugih prikriti svoje tragove. Svako od nas treba odgovarati za svoja djela i to bez razlike za cijeli mandat. Danas je najlakše, na jednom javnom servisu i u jednom stranačkom biltenu, dobiti prostor i naslovnicu ukoliko ćeš optuživati i pljuvati po Vladi i premijeru, pri čemu je najmanje bitno to što su to laži. Ovo je Vlada koja je značajno povećala kapital Razvojne banke. Za razliku od ranijih vlada, novac Vlade FBiH kao i novac Razvojne banke uspjeli smo usmjeriti k državnim tvrtkama koje su u problemima i postigli smo značajne rezultate.

U koje konkretne tvrtke ste uspjeli usmjeriti ta sredstva i što je rezultat poticanja tih tvrtki?

– Najbolji primjer je Igman d.d. Konjic, a o tome svjedoče i njegove izjave i priznanje kako on nikada bez odluke Vlade ne bi dodijelio taj kredit. Da nismo osigurali kreditna sredstva za ovu tvrtku, danas to ne bi bila najuspješnija tvrtka namjenske industrije u državi, već bismo vjerojatno imali svakodnevne štrajkove i prosvjede radnika kojima nije uvezan staž. Danas Igman Konjic ima skoro tisuću zaposlenih koji imaju redovite plaće i svima je uvezan staž, prestigao je prijeratnu proizvodnju i ostvaruje rekordnu dobit. To bez pomoći Vlade FBiH i kredita Razvojne banke FBiH ne bi bilo moguće.

Vjerujem da će sličan rezultat vrlo brzo ostvariti i Pretis d.d. Sarajevo što će biti i veći uspjeh od ovog s Igmanom, jer Pretis za sebe veže niz drugih poduzeća i može povući naprijed cijelu namjensku industriju. Da su i ranije vlade imale takav odnos prema državnim tvrtkama i sredstvima Razvojne banke, ti bi rezultati bili i bolji. Međutim, oni su novac zajedno s Džaferovićem dodjeljivali tajkunima za gradnje zgrada i tornjeva, a sada se nama kao prigovora što smo sredstva plasirali u proizvodnju. Ja sam ponosan na to što smo radili, što smo Vladin novac trošili na očuvanje radnih mjesta i pokretanje proizvodnje.

Od transfera Igmanu, Pretisu, Binasu, Krivaji, Konjuhu, Hidrogradnji sigurno nitko, pa ni gospodin Džaferović, nije mogao steći bilo kakvu korist. Je li tako bilo u ovim transferima, ali i u onim drugim kada su kredite dobivali privatni subjekti, trebaju ispitati nadležna tijela. Drago mi je da se i državno Tužiteljstvo angažiralo, neka se sve provjeri, mada ne očekujem da će se nešto spektakularno dogoditi jer smo im mi i ranije dostavljali dokumentaciju o sumnjivim stvarima u Razvojnoj banci, ali su se oni proglašavali nenadležnim, a naše prijave su ostavljane da u ladicama kupe prašinu kod onih koji su eto kao “nadležni”. Očekujem da nakon imenovanja nove uprave Razvojna banka postane institucija koja će podržavati razvojne projekte, koji iz raznih razloga nemaju potporu komercijalnih banaka, što joj i jest primarna namjena, a ne da kao što je bilo do sada za takve projekte uvijek mora intervenirati Vlada, te da će to i komercijalne banke potaknuti kreirati slične kreditne linije.

Vlada FBiH prije nekoliko mjeseci utvrdila je listu sumnjivih privatizacija i zatražila od Tužiteljstva da provjere te radnje. Jeste li dobili odgovor?

– Jesmo od gotovo svih tužiteljstava u FBiH i odgovori su porazni. Kao što smo i očekivali, skoro svi ovi predmeti se vode po nekoliko godina, neki čak i po deset godina, ali optužnica nema, a da ne govorim o nekim osudama za zloporabe u tim procesima. Nakon kompletiranja ovih odgovora i svih informacija objavit ćemo odgovore na jednoj konferenciji u Vladi Federacije pa neka javnost ima potpunu informaciju.

Nažalost, vidjet ćete da i to samo potvrđuje koliko smo bili u pravu što smo inzistirali na usvajanju antikorupcijskih zakona te zašto smo imali tolike otpore njihovom usvajanju. Očito je da postojeće strukture pravosuđa u FBiH nemaju snage obračunati se s tim oblicima gospodarskog kriminala, te da su nam potrebne strukture po uzoru na USKOK iz Republike Hrvatske. Usvajanje antikorupcijskih zakona je prvi veliki korak, možda i najvažniji rezultat rada ove vlade u stvaranju ambijenta za konačni obračun s korupcijom, privatizacijskom pljačkom i gospodarskim kriminalom.

U kojoj fazi se nalazi primjena ovih zakona? Morate priznati da je javnost s pravom skeptična kada je u pitanju borba protiv korupcije. I posljednje izvješće TI-ija pokazalo je kako se ni država, pa ni entiteti gotovo i ne bore protiv tog gorućeg problema.

– Zakoni su tek nedavno stupili na snagu, ali će se početi primjenjivati nakon šest mjeseci jer je tako dogovoreno u konzultacijama s predstavnicima pravosuđa i takva odredba je ugrađena u zakone. Sada nam slijedi mukotrpan posao oko uspostave posebnog odjela Tužiteljstva i Posebnog odjela Vrhovnog suda, te Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. To je zajednički posao Vlade FBiH, Ministarstva pravosuđa FBiH, VSTV-a BiH, Vrhovnog suda FBiH i federalnog Tužiteljstva.

Prvi koraci su već napravljeni i u idućim tjednima očekujem definitivne dogovore između ovih institucija oko provedbe zakona. Vlada FBiH će osigurati potrebne materijalne i financijske uvjete za rad ovih institucija, a od VSTV-a očekujem da imenuje tužitelje i suce koji su spremni snažno udariti kriminalce, jer je to vrhunski interes svih građana. U tom poslu svi nositelji javnih funkcija im moraju dati potporu, ne deklarativnu, već suštinsku. Dok sam ja u Vladi FBiH, takvu potporu će od ove institucije zasigurno imati. Smatram kako je ova reforma jedan od najznačajnijih projekata ove vlade na koju svi u Vladi možemo biti ponosni.

Spominjete rezultate rada Vlade, što još možete izdvojiti, naročito kada je u pitanju regija Hercegovine u kojoj prevladava mišljenje da se ona stalno zaobilazi kada su u pitanju projekti i aktivnosti koje vode federalne razine vlasti? Je li to doista tako? Imate li protuargumente za takve tvrdnje?

– Ako je takva praksa postojala ranije, sigurno je da je ovo Vlada koja je promijenila odnos prema ovom dijelu FBiH. Ovo je Vlada koja je konačno riješila pitanje vlasništva nad Aluminijem Mostar, što je bio problem koji je opterećivao sve ranije Vlade. Sada konačno znamo tko je vlasnik ove kompanije i što je jednako važno, znamo kako će i pod kojim uvjetima biti obeštećeni bivši radnici ove tvrtke koji na to čekaju suviše dugo. To je velika stvar za ukupne odnose u FBiH. Nažalost, Aluminij se zbog nedomaćinskog ponašanja ranijih uprava i nerješavanja ovih problema nalazi u velikim problemima, ali Vlada FBiH zajedno s novom upravom te Elektroprivredom HZHB čini sve kako bi se stanje u ovom kombinatu stabiliziralo i kako bi Aluminij ponovno postao jedna od najvećih kompanija ne samo u BiH, već i šire. Ovo je Vlada koja je izgradila prve dionice autoceste u Hercegovini od granice do Međugorja i koja je stvorila uvjete da se on nastavi graditi dalje prema Počitelju i Mostaru.

Vrlo brzo će u promet biti puštena dionica autoceste od Tarčina do Zenice, čime će se put između Mostara i unutrašnjosti BiH i obratno skratiti za dva sata. To će imati velike efekte na ukupna gospodarska kretanja u BiH, ali i na kvalitetu života svih građana. Kada je u pitanju regija Hercegovine, posebno želim istaknuti kako smo u procesu početka istraživanja i eksploatacije nafte s kompanijom SHELL. To je generacijski projekt. Usvojili smo nužne zakone, koji ranije nisu postojali i nadam se da će u idućim godinama ovaj projekt donijeti ogromne koristi stanovnicima cijele BiH, ali naročito Hercegovine koja je, prema preliminarnim istraživanjima, najinteresantnija, kada govorimo o zalihama nafte i mogućnostima njezine eksploatacije. Uskoro kreće i gradnja energetskih objekata od Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB na području cijele Hercegovine. To znači više radnih mjesta za građane ove regije. Mogu se napraviti usporedni pokazatelji i pristupa Vladinim fondovima, financiranja brojnih projekata, manifestacija. Siguran sam kako bi ovakve ozbiljne analize pokazale da je u najgorem slučaju Hercegovina, kao regija, imala ravnopravan tretman s ostatkom Federacije.

Hoće li se i kako predstojeća izborna kampanja, koja je očito već davno krenula, odraziti na rad Vlade FBiH i očekujete li tu neke probleme?

– Kampanja je već krenula, to ste u pravu. Nažalost, ne biraju se sredstva i već je vidljivo kako će ovo biti najprljavija i najbezobzirnija kampanja do sada. Posebno me žalosti što u njoj prednjače pojedini javni mediji koji ne prezaju ni od najgorih konstrukcija i laži. Mogao bih vam sada nizati brojne primjere, od kriminalizacije izgradnje Koridora Vc i najveće poslijeratne investicije u Federaciji BiH, pa preko blokiranja revizije braniteljskih primanja, rušenja seta antikorupcijskih zakona, do sinkronizacije u blokiranju izbora sudaca Ustavnog suda od predsjednika Federacije i urednika javnog servisa, što je uredno zataškano.

Sigurno je da će sve to imati utjecaja na rad Vlade, ali ću nastojati očuvati jedinstvo unutar Vlade i osigurati njezin kontinuirani rad, jer život ne čeka i ne može čekati. Mislim da smo i do sada pokazali da i u nemogućim političkim uvjetima Vlada FBiH neće biti čimbenik koji će stvarati dodatne probleme. Sigurno je da ćemo tako i nastaviti raditi. To znači da ćemo osigurati redovite isplate iz proračuna, sigurne invalidnine, mirovine, plaće i sva druga plaćanja iz proračuna. Ovo je jedina Vlada koja nije ni prema kome napravila bilo kakav dug, već je naprotiv vratila veliki dio duga ranijih vlada i tako će i nastaviti raditi.

Visoki ste dužnosnik SDP-a BiH, što očekujete od predstojećih izbora? Kakve su po Vama šanse Vaše stranke?

– SDP-u BiH se dogodilo puno toga u proteklom mandatu. Sasvim sigurno bilo je pogrešaka i nesnalaženja. Neke greške smo mogli izbjeći, ali nismo. Ne želim i nemam pravo tražiti krivca u bilo kome izvan naših redova. Zato mislim da je pravedno i pošteno priznati svoje greške. Objasniti kako je do njih došlo, dakle ne pravdati se, već objasniti kako je došlo do grešaka i tamo gdje je to moguće pokušati ih ispraviti. Jasno je kako je u javnosti kreirana slika beznađa, katastrofe, besperspektivnosti. To jednostavno nije točno. Daleko od toga da vlada blagostanje, ali svaka objektivna analiza će pokazati kako je dosta toga urađeno. Najveći dio predizbornih obećanja smo ispunili. Usvojili smo antikorupcijske zakone, prije svega Zakon o federalnom USKOK-u i oduzimanju nezakonito stečene imovine, napravili smo više autoceste nego sve vlade prije nas. Povećali smo mirovine za više od 10 posto, vratili smo dugove prema braniteljskim populacijama i neratnim invalidima, usvojili smo niz zakona iz oblasti zdravstva, sporta, energetike, stabilizirali energetski sektor, uložili u tri godine u rudnike više novca nego u proteklih 30 godina, uskoro kreću velike javne investicije u ovoj oblasti koja je prije tri godine bila potpuno neuređena, a sada ima vjerojatno najbolji zakonski okvir u regiji, usvojen je niz zakona za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i uklonjene su brojne barijere za poslovanje gospodarstvenika. Prije svibanjskih poplava svi ključni ekonomski pokazatelji su bili u usponu, uključujući i rast broja zaposlenih koji je prešao broj zaposlenih iz ožujka 2011. godine kada je imenovana ova vlada. To su činjenice i s njima se valjda ne može polemizirati. Sve je to rezultat rada ove vlade.

Mislite li da ćete moći prezentirati javnosti rezultate koji su postignuti u prljavoj izbornoj kampanji?

– Budući da se i ono što se tretira negativnim uglavnom veže uz SDP, onda mi dopustite da i pozitivne stvari fakturiramo kadrovima SDP-a. Kao čelni čovjek Vlade volim govoriti o rezultatima Vlade, ali svakako ne mogu i ne želim pobjeći od činjenice da dolazim iz SDP-a. Nadam se da će birači odlučivati prema djelima, a ne prema riječima, dakle prema onome što je tko radio i uradio ili nije uradio, a ne prema onome što je tko govorio, a pri tome nije uradio ništa. Očekujem da će SDP ostvariti dobar rezultat, sigurno je da će dio birača SDP-u fakturirati sve silne probleme koji postoje, jer je SDP preuzeo odgovornost prije tri godine, dok su svi ostali koji su bili u vlasti vješto, od prilike do prilike glumili oporbu, naročito u zakonodavnoj vlasti. Sigurno je da ćemo platiti određenu cijenu zbog toga, ali znam da smo nepovratno pokrenuli brojne procese koji će donijeti boljitak svim građanima i ako treba zbog toga platiti cijenu, ja sam na to spreman.

U isto vrijeme znam da su brojni građani ove zemlje od rudara, preko braniteljske populacije, sindikata, do umirovljenika osjetili korektan odnos i pozitivne pomake nastale pored ostalog i kao rezultat rada i odnosa ove vlade predvođene SDP-om. Znam da bez jakog SDP-a budućnost BiH kao države svih građana i naroda može doći u pitanje i zato je bitno da kao jedina istinska multietnička stranka ostvarimo dobar rezultat i budemo nezaobilazan čimbenik kako kod formiranja vlasti, tako još i više kod budućih pregovora oko ustavne reforme u BiH koji će uslijediti nakon izbora.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close