Nepodnošljiva lakoća samozavaravanja

Kad su u lipnju ove godine, na međunarodnoj nogometnoj utakmici Hrvatska – Italija, novinari primijetili da je na travnjaku splitskog stadiona ucrtan kukasti križ, to je izazvalo međunarodni skandal i, dosljedno, opće zgražanje i osudu gotovo svih hrvatskih političara.

(Zoran Pusić – autograf.hr)

Kad je sredinom listopada general hrvatske vojske i osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš predstavio u Osijeku svoju, odnosno stranačku S(lavonsku) S(okolsku) Gardu, zgražao se tek pokoji novinar. Nije prošlo ni tjedan dana, a Glavaš je svoju SS Gardu postrojio ispred Sabora.

Crne uniforme, uz koje ”po pravilu“ idu mrka lica i prazni pogledi, odrješito stupanje u crnim čizmama i razvijene zastave, nisu ništa manje prepoznatljiv simbol od kukastog križa ili, u lokalnoj varijanti, uhatog U.

Tvrdnja da je to ”sportsko-rekreacijska postrojba” koja po boji uniforme podsjeća na dimnjačare ima logike koliko bi imala i tvrdnja da su kukasti križ na Poljudu crtali budisti-mirotvorci čiji simbol su nacisti neautorizirano prisvojili.

Simbol crnih uniformi, posebno paramilitarne postrojbe u njima, jednako kao kukasti križ ili uhato U, zbog monstruoznih zločina koje su ljudi pod tim simbolima počinili jednoznačno je vezan za fašizam, nacizam, ustaštvo, SS postrojbe, crnokošuljaše, Crnu legiju…

Gromoglasna šutnja kojom su vodeći političari popratili tu demonstraciju bahatosti, militarizma i ”povlačenja pravih poteza” Glavaševe stranke koja se time, po njegovim riječima, ”sprema za vrijeme koje dolazi” može se tumačiti autizmom ili postizbornim kalkulacijama.

Nepodnošljiva je, međutim, lakoća samozavaravanja tih političara (”Lako ćemo s njima, samo da dobijemo izbore”) i neprepoznavanje da je taj tip radikalizacije, koji se već počeo demonstrirati pred prozorima Vlade i Sabora, za Hrvatsku opasan te kako je, izgleda, s puzajućom fazom gotovo.

Pozivamo Vladu, Državno izborno povjerenstvo, Etičko povjerenstvo i sve kojima je stalo do pristojne, strahom neopterećene Hrvatske da se suprotstave toj fašizaciji društva dok je to još moguće argumentima i zakonom.

Zoran Pusić, Antifašistička liga RH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close