Nemojte miješati sport i politiku

Košarkaši kadetske bosanskohercegovačke reprezentacije koji su u Litvi osvojili zlatnu medalju i tako postali prvaci Europe razgovarali su danas u Sarajevu o svojim uspjesima, ali i problemima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i ministrom civilnih poslova BiH Denisom Zvizdićem i Adilom Osmanovićem.

Kako je nakon susreta novinarima podsjetio generalni tajnik Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović Vijeće ministara je osiguralo 100.000 KM za Košarkaški savez, ocjenjujući da su danas imali susret s ljudima koji razumiju probleme sportaša koji žele pomoći sportu.

Pozvao je i sve ostale koji sjede u parlamentu BiH da ne miješaju ove sportaše s politikom jer se oni politikom ne bave, bave se samo sportom s ciljem da djeci BiH koja se bave sportom omoguće da i dalje prave ovakve rezultate ne samo u košarci nego u svim drugim sportovima.

”Nemojte zaustavljati proces pomoći sportu u BiH. Imate li srca dignuti ruku protiv ove djece i svih sportaša u BiH”, upitao je Mahmutović.

Naglasio je da će za odlazak košarkaških kadeta na svjetsko prvenstvo biti potrebno osigurati oko 500.000 KM, ali ako i to uspiju kazao je da će bh. reprezentacija pobijediti one koji za to natjecanje izdvajaju i pet milijuna eura.

Predsjedavajući Zvizdić čestitao je momcima koji predstavljaju, kako je istaknuo, ponos BiH i koji su pokazali što znači hrabrost, upornost i stvarnost i koji su pobudili nadu i pokazali da se uvijek vrijedi boriti za svoje ciljeve.

”Sve što bi kao kritika moglo doći prema Vijeću ministara unaprijed je prihvaćam. Mogao bih izreći mnogo veće kritike na naslijeđeni sustav koji zapravo i nije sustav. Naslijedili smo proračun u kojem je stavka za sport bila nula KM. Uspjeli smo početi financirati sportske saveze i manifestacije”, pojasnio je Zvizdić.

Ocijenio je da ta sredstva nisu dovoljna, ali je istovremeno obećao da će Vijeće ministara nastaviti financirati Košarkaški i druge saveze koji ostvaruju značajne rezultate, a ova pobjeda i povijesni uspjeh bit će veliki podstrek za sustavno rješenje financiranja sporta na nivou BiH.

Najavio je da će uskoro biti pokrenuta inicijativa za donošenje novog zakona o sportu te inicijativu za povećanje tri ili četiri puta sredstava koja se s nivoa države trebaju usmjeriti za potrebe sporta i kulture.

”Tada će nam biti potrebna pomoć medija da zajednički uvjerimo sve one koji bi bili protiv toga da ovi mladi, zlatni momci zaslužuju redovno financiranje kako bi nas ponovo obradovali s ovakvim uspjehom koji je ponovo ujedinio BiH te je stavio na sportsku mapu Europe i svijeta te pokazao da u BiH postoje i optimistične vijesti ne samo problemi”, podvukao je Zvizdić.

Predsjedavajući je pozvao i sva javna poduzeća kojima zakon dozvoljava i imaju novca, da nastave financirati ovakve rezultate, također je pozvao i medije da podrže sustavno rješavanje financiranja saveza registriranih na nivou BiH.

”Želim da ovaj dan bude ujedno i dan kada će i pitanje financiranja sporta ući u novu, pozitivnu i kvalitetniju eru”, zaključio je Zvizdić.

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je naslov prvaka Europe u konkurenciji igrača do 16 godina, čime je ostvarila najveći uspjeh u povijesti bh. reprezentativne košarke. U finalu su mladi bh. košarkaši pobijedili domaćina Litvu s 85:83.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close