BiHPolitika

Nemoć antibosanskih politika

Jasmin Musić za Vijesti.ba

Nemoć antibosanskih politika

Na sceni je najevidentniji zaokret zvaničnog Beograda u odnosu spram Bosne i Hercegovine, probosanski politički blok konkretnim je potezima zatalasao odnose u regionu i stvorio uvjete da država BiH ravnopravno razgovara sa svima. Za Vijesti.ba, piše politolog Jasmin Musić.

Pomirenje Bošnjaka i Srba ključno je za trajni mir, ali ne smije biti ni na čiju štetu. Glamurozna obilježavanja Dana RS-a glamurozno štete isključivo političkom establišmentu Banja Luke.

Protekli period obilježio je najintenzivnije dovođenje u pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Od početnih prijetnji disolucijom, naglašavanja i isticanja diskriminatornih obilježja, praznika i datuma gotovo neprimjetno smo došli do situacije u kojoj predsjednik našeg manjeg entiteta, ali i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda dolaze u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na saslušanje.

Postaje više nego vidljivo zaokretanje zvanične politike Beograda u odnos spram Republike Srpske, jer po prvi put, srbijanska Vlada nedvosmisleno je pokazala da je bliža Sarajevu nego Banja Luci. Pored svih relevantnih faktora koji na to ukazuju, ambijent Zvizdićeve posjete Vučiću u ovom trenutku simbolično nam poručuje puno toga.

Moć bosanske politike ogleda se u činjenici da u ovoj situaciji intenzivno insistira na pomirenju između Bošnjaka i Srba, što je korektno identifikovano kao ključni uvjet za trajni mir na ovim prostorima. Kooperativni pristup Sarajeva i Beograda, zajednički nastup na tržištu namjenske industrije, saradnja u oblasti razvoja putnih komunikacija šalju najveću poruku mira, toleranije i suživota u proteklih 25 godina.

Produktivnim se može ocijeniti i bošnjački pristup Republici Srpskoj, koju u okviru Bosne i Hercegovine ne osporava, ali poduzima dozvoljene metode za zaštitu ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Ispostavlja se da je, nakon gotovo 4 godine, apelacija Ustavnom sudu o diskriminatornim odredbama 9. januara bila točak koji je potvrdio uspostavljene nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Politika kojoj je na prvom mjestu suverenitet, nezavisnost i opstanak države BiH, mora nastaviti na regionalnom planu ovaj kurs, uprkos učestalim negativnim ocjenama i reakcijama javnosti, koje u datom momentu budu i utemeljene. Bosanskohercegovačka politika u ovom trenutku primarno mora misliti na to kako će biti percipirana za 50 godina, a ne danas.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu održavaju autorovo lično mišljenje ali ne nužno i stavove portala.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close