Nema saglasnosti o nultoj stopi PDV-a

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH nisu jučer postigli saglasnost o prijedlogu poslanika SDS-a koji podrazumijeva uvođenje nulte stope PDV-a za hljeb, mlijeko i lijekove, umjesto sadašnje jedinstvene od 17 odsto.

“Obavezni smo primjenjivati direktive EU, a uvođenje nulte stope značilo bi kršenje tih direktiva. Ima različitih mišljenja u UO i nismo se uspjeli dogovoriti. O sudbini tog prijedloga o dopuni Zakona o PDV-u odlučivaće Parlamentarna skupština”, rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući UO Uprave za indirektno oporezivanje, istakavši da bh. parlament od ovog odbora neće dobiti ni podršku ni negativno mišljenje u vezi s prijedlogom SDS-a.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma bh. parlamenta podržala je prošle sedmice principe SDS-ovog prijedloga za dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Špirić je izjavio da pred svake izbore “imamo najezdu zahtjeva za nultom ili diferenciranom stopom PDV-a”, te napomenuo da nijedan  zahtjev nije ponudio i valjanu analizu kako bi se na ubiranje prihoda odrazilo smanjenje poreske stope.

“Mi smo i u aranžmanu sa MMF-om, gdje pismo namjere zabranjuje promjenu stope dok primjenjujemo aranžman”, kazao je Špirić.

Naglasio je da je moguće pričati o diferenciranoj stopi, ali to ne bi podrazumijevalo da stopa od 17 odsto PDV-a ostane i na luksuzne proizvode.

Miro Džakula, direktor UIO BiH, ustvrdio je da u BiH nema mehanizama koji bi garantovali pojeftinjenje proizvoda ukoliko bi bila uvedena nulta stopa.

“Nemamo usklađene zakonske regulative o ograničavanju dozvoljene vrijednosti ili marži u trgovini”, rekao je Džakula.

Špirić je naveo da je UO UIO postigao visok stepen saglasnosti o vraćanju Brčko distrikta u sistem indirektnog oporezivanja. Podsjetio je da Brčko sada, za razliku od entiteta, ima fiksni koeficijent (3,35 odsto) pri raspodjeli prihoda sa jedinstvenog računa. Prema usaglašenim izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun, distrikt bi od 1. januara iduće godine imao koeficijent koji bi zavisio od krajnje potrošnje, s tim da bi kao zaštitni mehanizam ostao prag prihoda od 124 miliona KM. O ovim promjenama trebalo bi da se izjasni entitetski i parlament Brčko distrikta.

Džakula i Špirić saopštili su i da su u prva dva mjeseca ove godine povećani prihodi od indirektnih poreza, te upozorili na neophodnost zajedničkog djelovanja nadležnih institucija, kako bi se smanjilo crno tržište rezanog duhana.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close