Nema povećanja putarine, Autoceste FBiH zbog odluke UIO BiH izgubit će 5 miliona KM!

Upravo JP Autoceste FBiH poduzela je sve mjere da do poskupljenja putarine ne dođe u narednom periodu, kazao je Ensad Karić, direktor ove kompanije, a povodom odluke UIO BiH da ovo preduzeće uđe u sistem PDV-a, piše novinska agencija Patria.  

-Na mjesečnom nivou mi  ćemo plaćati PDV iz vlastitih sredstava za putarinu, kao i za građane koji su oslobođeni plaćanja putarine. U srijedu imamo sastanak u Vladi FBiH sa resornim ministrom i premijerom i ovakvu preporuku ćemo i njima prezentirati. Vlada FBiH donosi konačnu odluku o visini putarine, ali mi nismo planirali povećanje i to je osnovni razlog za naš ovakav stav, rekao je Karić, dodajući da su građani dugo čekali na autocestu i stoga trebaju biti u mogućnosti koristiti je.

Karić se osvrnuo i na posljedice uvođenja u sistem PDV-a, te je kazao da će po dosadašnjim proračunima dobitak biti umanjen do pet miliona KM na godišnjem nivou.

On je pojasnio da su u UIO ovakvu odluku donijeli tumačeći Zakon o PDV-u, ali istim zakonom su ranije oslobodili Autoceste FBiH ove obaveze.

Podsjećamo iz UIO su ranije kazali da su Autoceste RS ušle u sistem PDV-a, a s obzirom da su ove dvije kompanije konkurencija neophodno je bilo uvesti i Autoceste FBiH u sistem PDV-a.

-Očito je da nekom treba riječnik pa da vidi šta znači riječ konkurencija, kazao je Karić ne želeći komentirati da li ovaj slučaj ima političku pozadinu.

-Vi znate da smo se mi godinama borili dokazujući da ovaj projekat nije niti jedne partije nego državni, a naša odluka da ćemo na svoj račun preuzeti PDV govori da želimo dati podršku sadašnjoj Vladi FBiH, istakao je Karić rekavši da će već za april platiti između 400 i 500 hiljada KM PDV-a.

On je također potcrtao da daljnja gradnja autoceste iz međunarodnih kreditnih izvora neće biti dovedena u pitanje.

-Ovih dana se završava tenderska procedura za poddionice Počitelj-Međugorje, kao i za drugi LOT na dionici Zenica Jug- Zenica Sjever, čiji početak izgradnje je planiran za ovo ljeto, dodao je Karić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close