BiHPolitika

Nema ništa od promjene Izbornoga zakona

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je kako nema izgleda za prihvaćanje izmjena izbornog zakona kakve traži HDZ BiH jer za to nema ni političke volje ni saglasnosti bošnjačkih političkih partnera, a sumnju u postizanje dogovora o modelu temeljenom na etničkim kriterijima izrazio je i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, prenijeli su u utorak mediji u BiH.

“Dosta sam pesimističan, iako bih volio da se partneri dogovore”, kazao je Ivanić banjalučkim “Nezavisnim novinama” komentirajući najave iz HDZ BiH kako će do 1. maja ta stranka u parlamentarnu proceduru poslati prijedlog izmjena izbornog zakona s ciljem da se one usvoje i stupe na snagu prije izbora planiranih za oktobar 2018. godine.

U HDZ-u BiH naznačili su kako će predložiti izmjene kojima bi se osiguralo da hrvatski član Predsjedništva BiH ubuduće bude biran temeljem rezultata glasanja u kantonima unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati većina kao i da se iz tih kantona bira najveći broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH iz kojega se onda indirektno biraju i izaslasnici u Domu naroda državnog parlamenta.

Na taj se način želi spriječiti da na izbor hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti utječu glasovi bošnjačkih birača.

Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović ranije je kazao kako je hrvatsko pitanje u izbornom zakonu moguće riješiti jedino kao dio šireg “paketa” kroz kojeg bi se provela i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” a znači uklanjanje diskriminacije pripadnika manjinskih naroda iz izbornog procesa.

Izvjestilac Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda u izjavi koju je u utorak prenio “Dnevni avaz” kazao je kako su i bez formalnog prijedloga vidljive podjele oko mogućih izmjena jer se one temelje na etničkim kriterijima. “To naravno postavlja pitanje mogućnosti postizanja konsenzusa o izbornim pitanjima u bliskoj budućnosti”, kazao je Preda, prenijela je Hina.

Ivanić drži pak kako u ovakvoj situaciji politički lideri bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na strah koji postoji kod Hrvata da će im neko drugi birati predstavnike.

“Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo FBiH u cjelini, a od toga niko nema koristi”, kazao je Ivanić. Ocijenio je kako u svakom slučaju Federacija BiH treba reorganizaciju ali je i tu sporna politička saglasnost.

“Doista ne vidim smisao postojanja tolikog broja kantona. Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička saglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar FBiH”, upozorio je Ivanić.

Njegova je procjena također kako velikih promjena u ustroju BiH ne može biti jer ni o tome nema političke saglasnosti no drži kako nije moguć ni njezin raspad jer bi to značilo rat.

“Siguran sam u narednih dvadeset godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba”, zaključio je Ivanić, prenosi HMS.

 

(Večernji)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close