Nema dogovora o reformi svjetske trgovine

Maratonski razgovori o prvoj obimnoj reformi globalne trgovine u okviru Svjetske trgovinske organizacije/World Trade Organization /WTO/ okončani su rano jutros bez dogovora o tekstu za ministre na sastanku na Baliju sljedećeg mjeseca.

Sudbina sporazuma koji bi trebalo da uskladi carinske procedure i ubrza globalnu trgovinu sada je dovedena u pitanje, jer nije sigurno da će ministri trgovine prevazići neslaganja kada se sretnu na konferenciji WTO na Baliju.

Međunarodna trgovinska komora saopštila je da bi dogovor donio 960 milijardi dolara svjetskoj ekonomiji i stvorio 21 milion radnih mjesta, od čega 18 miliona u zemljama u razvoju.

Takođe bi se obnovilo povjerenje u WTO kao međunarodni forum za pregovore o trgovini.

Predloženi sporazum obuhvata elemente pregovora iz Dohe, koji su počeli 2001. godine, ali u narednih deset godina nisu rezultovali sporazumom.

Generalni direktor WTO Roberto Azevedo okupio je predstavnike 159 država na maratonskim pregovorima koji su trajali deset sedmica u Ženevi, ali je završni sastanak okončan jutros bez dogovora.

Član holandske misije u WTO Tako Stoples napisao je na “Twitteru” da je Azevedo “zatvorio sastanak jednostavnim zahvaljivanjem svima”. “Tekst nije spreman”, napisao je holandski zvaničnik.

Izvori upućeni u sastanak kažu da je dogovor bio blizu i da su pregovori bili veoma teški. Ponekad se satima pregovaralo je jednom jedinom paragrafu teksta, koji na kraju nije usaglašen.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close