-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Nekoliko savjeta za uređivanje vikendice

Nekoliko savjeta za uređivanje vikendice

Odmor od gradske vreve često pronalazimo u vikendicama, mjestima gdje mir i opuštanje postaju prioritet. Uređenje vikendice nije samo tehnički zadatak, to je prilika da izrazite svoj lični stil i stvorite prostor prema sopstvenim ukusima.

U nastavku ćemo vam podijeliti nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da pretvorite svoju vikendicu u udoban i funkcionalan dom, prilagođen vašim potrebama.

Ukrovljenje vikendice – kreacija skloništa

Raznolike su opcije za ukrovljavanje vikendice, a da one zadovoljavaju estetske preferencije i klimatske uslove. Evo nekoliko popularnih opcija za ukrovljenje vikendice:

  • Cigla ili cigleni crijep:Tradicionalni i dugotrajni materijali poput cigle ili ciglenog crijepa pružaju rustičan šarm vikendici. Osim estetske vrijednosti, ovi materijali pružaju izuzetnu izolaciju i dug vijek trajanja.
  • Metalni krov:Metalni krovovi, poput onih od lima ili pocinkanog čelika, pružaju modernu i izdržljivu opciju. Oni su laki za održavanje, otporni na vremenske uslove i često se koriste u savremenim projektima ukrovljenja.
  • Aluminijumske pergole: Aluminijumske pergolepredstavljaju elegantno rješenje za djelimično ukrovljavanje terasa ili dvorišta vikendice. Ove moderne konstrukcije pružaju zaštitu od sunca, kiše i vjetra, istovremeno dopuštajući protok svjetlosti i vazduha.
  • Plastika ili PVC krov: Plastični ili PVC krovovi nude pristupačno i lagano rješenje koje je jednostavno za instalaciju. Ovi materijali često se koriste za nadstrešnice ili manje konstrukcije.
  • Stakleni krov:Stakleni krovovi pružaju jedinstvenu estetiku, propuštajući obilje prirodne svjetlosti u unutrašnjost prostora. Ovi krovovi često se koriste u zimskim vrtovima ili prostorima za relaksaciju.
  • Zeleni krov: Zeleni krovovi, pokriveni travom ili drugim rastinjem, nude ekološki prihvatljivu opciju koja poboljšava izolaciju, smanjuje eroziju, i doprinosi biodiverzitetu.

Prilikom odabira materijala za ukrovljenje vikendice, važno je uzeti u obzir klimatske uslove, očekivani budžet i željenu estetiku. Svaka opcija ima svoje prednosti i specifičnosti, pružajući priliku da vikendica postane ne samo zaštita od vremenskih nepogoda, već i estetski dojmljiv prostor za odmor i uživanje.

Hortikultura – umjetnost stvaranja živopisnog okoliša

Hortikultura oko vikendice je izuzetno značajan aspekt koji doprinosi cjelokupnom doživljaju prostora. Uvođenje pažljivo odabranih biljaka, uređenje vrtova i održavanje zelenih površina doprinosi stvaranju harmoničnog i prijatnog okoliša.

Jedan od ključnih faktora u hortikulturi vikendice jeste odabir biljaka koje su prilagođene lokalnom klimatskom podneblju. Uvođenje autohtonog bilja ne samo da podržava biodiverzitet, već i olakšava održavanje vrta. Otporne i prilagođene vrste cvijeća, drveća i ukrasnog rastinja često zahtijevaju manje pažnje, čineći vrt dostupnim svim ljubiteljima prirode.

Kreiranje različitih funkcionalnih zona u vrtu dodatno obogaćuje prostor oko vikendice. Ugodan kutak za opuštanje, terasa s biljkama ili vrtnim stazama koje vode do skrivenih kutaka, sve to doprinosi cjelovitom doživljaju prostora. Dodavanje klupa, stolova ili kamenih staza stvara prostor za druženje, relaksaciju ili čitanje knjige pod zelenim krošnjama.

Vodene površine, poput jezera, fontana ili manjih ribnjaka, takođe dodaju element prirode koji pozitivno utiče na ambijent vikendice. Zvuk tekuće vode stvara opuštajuću atmosferu, a biljke koje rastu uz obalu dodatno unapređuju vizuelni dojam.

Održavanje ravnoteže između estetike i funkcionalnosti je izuzetno važno u hortikulturi. Praktičnost se ogleda u pažljivom uređenju prostora, izboru biljaka koje ne zahtijevaju pretjeranu njegu, i održavanju pravilne drenaže kako bi se izbjegle neprijatnosti poput stajaće vode.

Lični pečat može se dodati odabirom biljaka koje odražavaju preferencije vlasnika vikendice. Vrt postaje izraz individualnosti kroz kombinaciju boja, mirisa i tekstura. Hortikultura oko vikendice, kad se s pažnjom i strašću primijeni, stvara prostor u kojem priroda postaje produžetak doma, pružajući ne samo vizuelnu ljepotu, već i mir i spokoj.

Roštilj i bazen u dvorištu – savršeno mjesto za odmor i druženje

Roštilj i bazen u dvorištu često predstavljaju idiličnu kombinaciju koja obogaćuje prostor oko doma i pruža nezaboravna iskustva porodici i prijateljima. Ova dva elementa stvaraju harmoniju između ukusnog uživanja u hrani, osvježavajućih trenutaka u vodi i opuštanja na otvorenom.

Postavljanje roštilja u dvorištu donosi sa sobom ne samo mogućnost pripreme ukusnih obroka, već i stvaranje centralnog mjesta okupljanja. Roštiljanje pod otvorenim nebom često predstavlja društvenu aktivnost gdje se porodica i prijatelji okupljaju radi uživanja u hrani i piću.

S druge strane, bazen u dvorištu predstavlja oazu osvježenja, posebno tokom toplih ljetnjih dana. Osim što pruža fizičko osvježenje, bazen ima i relaksirajući efekat. Ležanje pored bazena ili plivanje u njemu postaju savršeni načini opuštanja i bijega od svakodnevnog stresa.

Dizajn bazena može varirati od manjih i elegantnih do većih bazena sa kompleksnim pejzažnim uređenjem. Dodatak vodene fontane, vodopada ili hidromasažnog sistema dodatno podiže nivo luksuza i estetike ovog prostora.

Prilikom planiranja roštilja i bazena, važno je uzeti u obzir ventilaciju za roštilj, kao i sigurnosne ograde i pravilne oznake dubine za bazen, kako biste osigurali bezbjednost svih ukućana i gostiju.

Kombinacija roštilja i bazena stvara dinamičan prostor koji je prikladan za različite aktivnosti – od porodičnih okupljanja i zabava do mirnih trenutaka relaksacije. Ovaj spoj gastronomskih užitaka i osvježenja vodom čini dvorište mjestom gdje se stvaraju nezaboravne uspomene i ojačava veza između ljudi.

 

Katarina Nikolić, avokado.rs

Izvori fotografija:

https://www.freepik.com/free-photo/barbecue-grill-party-tasty-food-wooden-desk_7598880.htm#query=barbecue&position=25&from_view=search&track=sph&uuid=0ca2426d-29c6-4bad-8534-210eefe69740

https://www.freepik.com/free-photo/charming-yellow-house-with-wooden-windows-green-grassy-garden_9185325.htm#query=yard&position=27&from_view=search&track=sph&uuid=f3ec75f4-9004-4931-b09f-d63b60b62752

magazinplus.eu

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close