Neka Hristovo rođenje ulije novu snagu

Božić je praznik radovanja, rađanja, života i stvaranja. Ovaj veliki hrišćanski praznik neka posluži svima nama kao moralni i životni podstrek za stvaranje novih dobrih djela na ličnom i društvenom planu, kako bismo osigurali bolju budućnost generacijama koje dolaze iza nas, te život u miru, slobodi, vjeri i društvenom blagostanju.

Neka radosna vijest Hristovog rođenja obraduje sve pravoslavne vjernike i ulije novu snagu cjelokupnom srpskom narodu za prevladavanje sadašnjih teškoća i izazova pred kojima stoji, kaže se, uz ostalo, u božićnoj čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je božićnu čestitku svim pravoslavcima u BiH i inozemstvu sa željom da Božić provedu u zdravlju, miru i sreći. Neka ovaj veliki dan, koji ističe jedinstvo i važnost brige o drugima, razumijevanje i uzajamno poštovanje, podstakne novu nadu, vjeru u bolju budućnost i toleranciju, ističe se u čestitki člana Predsjedništva BiH Željko Komšić visokopreosveštenstvu Mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju. A predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda čestitao je veliki blagdan mitropolitu Nikolaju, episkopima, sveštenstvu i svim bh. pravoslavcima.

Univerzalna poruka ljubavi

Svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je najsrdačnije čestitke, saopćeno je jučer iz OHR-a. “Mir Božiji – Hristos se rodi! Božić je praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva i od srca želim da sve blagodati Božića osjetite skupa sa svojim bližnjima. Oni koji slave Hrista, smatraju da od njegovog rođenja ništa više nikad ne može biti isto i zato je ovaj dan prilika da se podsjetimo na univerzalnu poruku ljubavi, radosti i nade, koje je čovječanstvu donijelo njegovo rođenje”, kaže se u Inzkovoj poruci.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić uputio je jučer svim građanima BiH pravoslavne vjere čestitku povodom predstojećeg blagdana. Tihić je čestitku uputio u svoje i u ime Doma naroda PSBiH, sa željama da ovaj veliki praznik proslave u zdravlju, te ličnoj i porodičnoj sreći.

Predsjednik Jevrejske općine Sarajevo Boris Kožemjakin čestitao je veliki hrišćanski blagdan i Novu godinu mitropolitu Nikolaju, poželjevši njemu i svim vjernicima pravoslavne vjere sreću, mir i zdravlje. A predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić u čestitki građanima BiH koji Božić slave po julijanskom kalendaru je poručio da ovaj veliki blagdan donese svim ljudima dobre volje, osobno i u obitelji, radost, mir i sreću koji će ih pratiti u cijeloj 2013. godini.

Čestitke Nikolaju

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, uputio je čestitku gospodinu Nikolaju, pravoslavnom mitropolitu dabrobosanskom. “Vama, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini želim, u ime SDP-a BiH i svoje lično ime, da u sreći i dobrom zdravlju provedete Božić, praznik ljubavi i mira”, poželio je Lagumdžija.

I predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci uputio je čestitku mitropolitu Nikolaju u kojoj njemu i pravoslavnim vjernicima želi svako dobro.  A predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom  praznika Hristovog rođenja, uputio je najiskrenije čestitke patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i cjelokupnom pravoslavnom srpskom narodu, kao i svim pravoslavnim vjernicima u RS-u i BiH koji praznuju po julijanskom kalendaru.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close