Neka Božić donese utjehu vjere svima koji su izgubili nadu

Neka Božić donese utjehu vjere svima koji trpe, koji su izgubili nadu, koji su obespravljeni, koji žive na rubu društva i siromaštva.

Posebno neka donese radosti maloj djeci kojoj otimaju dječiji osmijeh. Neka zavlada pravedan mir u našoj zemlji i u cijelom svijetu – naglasio je u poruci povodom najradosnijeg katoličkog blagdana Božića nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Čovjeku današnjice potrebna je ta poruka radosti i nade koja kaže da nam se Bog daruje svojim milosrđem i praštanjem, da nas grli svojom ljubavlju. Zato je, navodi, anđeo i poručio pastirima: “Ne bojte se! Javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod!”.

Puljić podsjeća da papa Franjo poziva da se otvorimo tom Božijem milosrđu, posebno u ovoj Godini božanskog milosrđa, kako bismo iskusili tu Božiju blizinu te sebi i svojoj društvenoj sredini ponovo vratili povjerenje u život.

Ističe da je u središtu slavlja Božića Isus kao malo dijete. Pred nama je, smatra nadbiskup vrhbosanski, velika potreba mijenjanja mentaliteta i vraćanja vrijednosti života kao takvoga među prioritete društvenih ljestvica vrijednosti.

– Prihvatiti život i voljeti ga te odgajati buduća pokoljenja na način da ih se izvede “na pravi put” jest zapravo hod vjere. Božićno slavlje treba unijeti novu radost života u kojoj bi se svaki čovjek znao i mogao radovati svakom djetetu kao daru Božijemu. Svaki život jest jedno hodočašće – ustvrdio je.

Kardinal dodaje da slaviti Božić znači otkriti čovjeka u njegovu dostojanstvu, kojega je Bog obnovio svojim utjelovljenjem i rođenjem, kako veli zborna molitva na Božić: “Bože, ti si čovjeka čudesno sazdao, a još čudesnije obnovio”.

Poziva da nam slavlje Božića treba obnoviti srce da se prepoznamo kao djeca Božija, treba obnoviti obitelji u kojima će Božija ljubav biti mjerilo u odnosima između oca, majke i djece.

– Treba obnoviti župske zajednice da predvođeni svojim svećenicima budu hrabri i vjerni svjedoci te očitovane i darovane Božije ljubavi u božićnom djetetu, treba nas učiniti graditeljima mira koji nam Bog daje, kako je papa Franjo poručio prigodom pohoda Sarajevu 6. lipnja 2015. – naglasio je Puljić.

Prilazeći božićnim jaslicama, dodao je, uz Isusa vidimo Mariju i Josipa, zapravo Svetu obitelj. Oni su došli u Betlehem jer je to Davidov grad. Došli su, kazao je, na svoje obiteljsko korijenje. Zato je divni doživljaj kada slavlje Božića okupi brojne obitelji na starim ognjištima, na njihovim korijenjima. Izraz je to očuvanja pamćenja, smatra Puljić, gdje su rođeni i gdje su svjetlo vjere primili, ali i poruka da budućim pokoljenjima treba ljubav prema rodnom kraju predaka prenijeti i u srce usaditi.

– Opet nam dođe Božić, izvor radosti vjere. Ta božićna radost i mir neka Vam donese obilje Božijeg blagoslova u novom 2016. ljetu. Uz čestitku srdačno vas podravljam i na sve zazivam obilje Božijeg blagoslova! – zaključio je u božićnoj poruci kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.
(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close