PolitikaRegion

Neispunjene obaveze: BiH od sutra na crnoj listi Moneyvala

Zbog neispunjavanja obaveza u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, BiH će se od sutra naći na crnoj listi EU, pišu Nezavisne novine.

Kako je potvrđeno u Službi za odnose s javnošću Evropske komisije, EU će sutra objaviti listu zemalja u skladu s preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). Iako nisu zvanično htjeli potvrditi da li će i BiH biti na toj listi, rečeno je da će EU samo zvanično usvojiti listu koju je 24. juna ove godine na svoju internet stranicu postavio FATF, a na kojoj se nalazi i BiH.
Osim BiH, na listi se nalaze Avganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanatu i Jemen.
I u Delegaciji EU je potvrđeno da BiH nije ispunila obaveze na koje se obavezala MONEYVAL-u i FATF-u.

“Sve potrebne mjere sadržane su u Akcionom planu BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca – FATF, kojeg je Savjet ministara BiH usvojio u junu 2015. godine”, naveli su u Delegaciji EU.

Od BiH se očekuje da usvoji izmjene u sedam ključnih oblasti.
Prva se odnosi na harmonizaciju krivičnog zakona u dijelu sankcionisanja finansiranja terorističkih organizacija. Druga je stvaranje legalnog okvira za oduzimanje imovine stečene za sprovođenje terorističkih aktivnosti. Dalje preporuke odnose se na uspostavljanje nadzora međunarodnih finansijskih transakcija, te na implementiranje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije.

Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mjere za kontrolu konverzije stranih valuta, te usvajanje procedura u čitavoj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je “Nezavisnim” da je Savjet ministara zatražio od Parlamenta BiH da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca, što je, kako je on istakao, i učinjeno u oba doma bh. parlamenta.

Dodao je da je ispunjavanje uslova važno ne samo zbog primjene svih međunarodnih standarda protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma, već i zato što je to uslov za aktiviranje kandidature za članstvo u EU.

Nezvanično, FATF nas još drži na listi zato što nisu ispunjene sve obaveze iz Akcionog plana, čije se kompletno ispunjavanje na nivou BiH i oba entiteta očekuje do kraja ove godine.
“Oni u FATF znaju za naše procedure i upoznati su da će ispunjavanje plana trajati do kraja godine Zato su oni odlučili da nas zadrže na listi, odnosno označeni smo kao zemlja koja nije ispunila obaveze, ali će FATF poslati preporuku zemljama članicama da ne primjenjuju prema nama mjere koje se inače primjenjuju prema zemljama koje nisu ispunile uslove”, rekao je izvor.
Dalje, kako tvrdi, nivo BiH je sve svoje obaveze u potpunosti ispunio, Vlada RS većinu, a Vladi FBiH je ostalo još nekoliko mjera koje su inače u entitetskoj nadležnosti.
Naglasio je i da bi ispunjavanje uslova moglo ići i brže s obzirom na to da je dio zahtjeva FATF-a uslov za dobijanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close