Negativni finansijski trendovi u regionu i BiH, 2014. bit će teška

Strane banke ponovo izvlače kapital iz BiH, ali i drugih zemalja regiona, pa je kreditni rast dodatno usporen, što izaziva zabrinutost, navodi se najnovijim zaključcima Bečke inicijative, tijela koje sačinjavaju predstavnici najvažnijih finansijskih institucija (MMF, EBRD, EIB i ECB), Evropske komisije i država centralne, istočne i jugoistočne Evrope, piše Dnevni avaz.

Prema podacima iz prvog kvartala ove godine, vanjski kapital u bankama koje djeluju u našem regionu i u BiH smanjen je za čak 30 posto.
To nisu ohrabrujući podaci za BiH, koja, po riječima Fikreta Čauševića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i člana Upravnog vijeća Centralne banke BiH, ne može očekivati da će vanjski faktori postati povoljniji za slabu bh. ekonomiju.
Bečka inicijativa u svom saopćenju ističe da je, iako u nekim zemljama postoji određeni pomak, još neophodno analizirati zašto u svakoj zemlji pojedinačno nema kreditnog rasta.
Čaušević pojašnjava da strane banke, uključujući i one uglavnom iz Austrije i Italije koje imaju kćerke u BiH, moraju povlačiti novac da bi dostigle limite likvidnosti koji se traže u matičnim zemljama i EU. Istovremeno, smanjeno je međubankarsko kreditiranje, što znači da nema nade
u kreditni rast za stanovništvo i privredu.
– Jasno je da će 2014. godina biti veoma teška. Ne samo BiH nego i druge zemlje regiona imaju obavezu u toj godini vratiti velika sredstva za zaduženje kod MMF-a, a nema pokazatelja da će banke davati više kredita stanovništvu i privredi. Ako pogledate onaj mali kreditni rast od oko jedan posto, uglavnom je zbog toga što banke daju kredite državi kod koje je rizik najmanji – ističe Čaušević.
On dodaje da je u državama i slobodnim tržištima kakvo je u BiH bankarski kredit najvažniji izvor sredstava za investiranje i ekonomsku aktivnost, a, ako njega nema, teško je očekivati rast ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.
– Treba biti realan, neće biti neke spektakularne promjene preko noći. Vidite šta se dešava i u SAD-u, ali i zapadnoj Evropi. BiH ne može računati da je zaobiđu nestabilnosti. Značajniji kreditni rast možda možemo očekivati tek poslije 2016. godine – ističe Čaušević.
Iz Bečke inicijative najavljuju da će krajem oktobra biti objavljen novi kvartalni izvještaj o kretanjima kapitala i bankarskom sektoru, nakon čega će biti doneseni novi zaključci.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close