Modni dizajner – HAAD: Među modnim dizajnerima ima mnogo sujete

HAAD je etablirani modni brend u svijetu bh. modnog dizajna, koji će se predstaviti s svojom najnovijom kolekcijom prvo večer povodom svečanog otvaranja jedinstvenog i tradicionalnog modnog događaja 31. NIVEA BH FASHION WEEKA SARAJEVO u hotelu Holiday Inn 02.11.2013. Šta da očekujemo ove sezone?

– Povodom svečanog otvaranja 31. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO očekuje vas jako dobra revija unikatne večernje mode, zanimljiv koncept prezentacije same revije. BH modni dizajner i brend koji traje, a samim time to je već raritet. Ne volim najavljivati reviju, mnogo draže mi je pričati o istoj kad se već sve završi. Nikada ne šaljem press fotografije kolekcije prije revije. Nije to sujeta, ali jednostavno sam takav. Očekujem da tek kad svi vide reviju mogu pričati o istoj, a da me razumiju.

I dok mnogi modni dizajneri odustaju od mode zbog loše situacije u BiH, brend HAAD je sve dostupniji modnim sladokuscima u BiH. Kako se Vi nosite s ne baš sjajnom ekonomskom situacijom u državi?

haad-fashion-01 – Rad je jedini lijek protiv loše situacije u društvu. I u momentima kada su svi odustajali ja sam vjerovao u svoju i viziju i energiju. I danas vjerujem. Moj recept je rad, samo rad. Poslove danas ne možemo birati, možemo ih raditi i u tome je ključ sve priče o lošoj situaciji. Moj cilj nikada nije bio na brzinu se obogatiti, nego trajati i puno raditi, a rezultati kad tad dođu. Prvo moramo mnogo, mnogo raditi za malo novca, a poslije radimo malo za puno novca. To je tako samo treba izdržati prvih petnaestak godina. Iskustvo i znanje su jako bitni kao i to da je čovjek kompletan. Sve su to preduslovi za ozbiljan rad. Društvo uvijek konzumira odjeću samo se treba znati i moći prilagoditi vremenu u kome živimo.  

Koliko pratite rad kolega, da li se družite s kolegama. Čiji potpis volite da imate na odjevnim predmetima, i koliko trošite novca i vremena na svoj stajling?

– Ne mogu reći da pratim svaki korak svojih kolega, ali ponešto vidim i čujem, ali sve rjeđe i rjeđe. Ili sam ja sve više okupiran obavezama ili oni sve manje rade i prezentuju svoj rad. Ne mogu reći da se baš družim s kolegama, ali ima njih s kojim popijem kafu s vremena na vrijeme. Ima tu i mnogo sujete i taštine. A ipak smo mi balkanska zemlja, a većina mojih kolega su kolegice pa možda od svojih jačih polovina i ne smiju da se druže sa kolegama, ko zna.
Koje su to poteškoće na koje mlade modne dizajnere možete upozoriti i koji su to problemi s kojima će se neminovno susresti?

haad-fashion-02– Teško je pričati o problematici mladih u našem društvu u bilo kojem segmentu, a pogotovo u modi. Najveći problem mladih dizajnera je to što je jako teško naći afirmaciju. Nema industrije da iznese nova imena. Nemaju gdje steći iskustvo. Jako je teško izgraditi se bez angažmana, a raditi svoj brend možete tek onda kad se dobro umorite rada u struci na sve strane. Kada radite svoj brend to zahtjeva mnogo ulaganja u svakom smislu razrađen koncept. Godinama nema mladih imena u modi koja se ostvare. Poneka zvjezda padalica i to je to. A to je tužno.

Otkrijte nam planove nakon prezentacije na 31. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO, gdje će kolekcije poslije biti izložene, na koji način mogu klijenti stupiti u kontakt sa vama za rezervaciju modela?

Kolekcija nakon revije ide u moj showroom u BBI Centru. Tamo će biti izložena. Najjednostavniji put je da sve zainteresirane dame dođu do showrooma Haad na V. spratu BBI-a i tamo dobiju sve potrebne informacije. Naravno tu je i mail haad@haad.ba ili info telefon 033/209-816 na kojem se mogu raspitati za sve pojedinosti.

Koji su vaši planovi generalno za skorije vrijeme?

– A što se tiče planova, mnogo toga je ispred mene. Imam mnogo započetih poslova i projekata. Imam i želja. S vremenom sam se naučio da nije nužno da mediji prate baš sve što radim, jer me onda oni usporavaju i oduzimaju vrijeme koje inače ulažem u stvaranje. Eto, možda, najinteresantnije od svega u ovom periodu je to da imam ponudu od ozbiljnih poslovnih ljudi da idem da živim i radim u Kataru, tačnije Dohi. Raskoš je privlačna, ali sam od starta odlučio da ne želim odseliti iz BH i seliti porodicu. Trenutno smo u traženju opcije kako da sve funkcioniše na dvije strane, a da ja budem kao loptica skočica na dva mjesta u isto vrijeme. Moja odluka od starta je bila živjeti u svojoj domovini, a moja moda može putovati svjetom, to je moja vizija i držim se toga, jer sad u četrdesetim godinama života sam konačno našao svoj komad neba.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close