BiHPolitika

“Neformiranje federalne vlasti jest politička ucjena HDZ-a”!

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH smatra da po našu nije dobra nova metodologija proširenja EU, koja predviđa uvođenje principa strožijeg kažnjavanja zastoja i blokada na evropskom putu, a što, opet, treba da utvrdi veću odgovornost političkih aktera.

– Mislim da je to još jedna prepreka kada je u pitanju evropski put BiH, jer bi u Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji uopšte trebali da budu svjesni problema s kojima se susreće BiH – kaže Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

Smatra da našoj zemlji nisu potrebne dodatne prepreke i otežavajuće okolnosti na njenom evropskom putu, naročito ako se ima na umu da ona ima problema s imperijalističkim politikama svojih susjeda, “kao npr. u slučaju Republike Hrvatske, koja čak i zloupotrebljava poziciju članice EU, i na takav način čine sve da BiH ne ispuni bilo kakav zahtjev”.

Na naše pitanje da li je blokiranje formiranja Vlade FBiH jedna od takvih blokada koje bi trebale podlijegati sankcijama, Mehmedović je odgovorio potvrdno.

– Pa naravno. To je zapravo jedna politička ucjena – nema formiranja Vlade dok se ne ispune nečiji politički zahtjevi. Mislim da je to neprihvatljivo, a to podržava i Hrvatska kao članica EU, što je otežavajuća okolnost za BiH – navodi Mehmedović.

Kada je u pitanju trenutni bh. put ka članstvu u EU, naš sagovornik ističe da se BiH nalazi u procesu prilagođavanja s pravnom stečevinom EU.

– Ali, očigledno je da imamo problema s unutarnjim političkim faktorima koji su eksponenti imperijalističkih politika naših susjeda i oni čine sve da BiH ne ispuni zahtjeve. BiH je u nekoj poodmakloj fazi, a naravno u formalno-pravnom smislu je još na početku – poručuje Mehmedović.

Naglašava da politički sateliti u BiH koji rade za interes naših susjeda ne poštuju presude međunarodnih sudova, poput presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” ili presuda Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za genocid i udruženi zločinački poduhvat.

– To je njihov politički odnos spram pravne stečevine i vrijednostima EU i mi imamo problema s takvim politikama – zaključuje Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjećamo, OHR i Ambasada SAD-a u Sarajevu, danas su također apelirali na što brže formiranj federalne vlasti. 

Na upit N1 o neformiranju Vlade FBiH, iz Ambasade SAD u BiH navode:

“Nakon više od godinu dana od izbora održanih 2018. godine krajnje je vrijeme da se formira vlast na svim nivoima i da se implementiraju izborni rezultati. Kao što smo stalno govorili, pozivamo sve stranke da ostave po strani uske stranačke interese i fokusiraju se na vršenje vlasti i na potrebe građana”, naveli su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za N1. 

Povodom neformiranja Vlade FBiH 15 mjeseci nakon opštih izbora, N1 je zatražio komentar iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Ured visokog predstavnika poziva na formiranje vlasti FBiH bez odlaganja. Blokada procesa formiranja vlasti kako bi se isposlovale željene izmjene Izbornog zakona ne samo da produbljuje postojeće podjele u zemlji, nego i otežava postizanje bilo kakvog kompromisa. Građani su glasali za nove vlasti prije 18 mjeseci, i vrijeme je da im izabrani zvaničnici to i isporuče”, naveli su iz OHR-a za N1.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiHJamila Milović-Halilović za N1 je kazala da je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini na svim nivoima nakon izbora 2018. od presudnog je značaja za proces EU integracije ove zemlje.

“To je podjednako važno i za vlasti FBiH, kao i za dva preostala kantona koja još nisu formirala vlast. Imajući u vidu da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU i da je Vijeće EU pozdravilo Mišljenje Evropske komisije, BiH mora pokazati sposobnost da provede izborne rezultate i spremnost za prevazilaženje poteškoća u duhu dijaloga i kompromisa”, navela je Milović-Halilović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close