Nedžad Branković uskoro se izjašnjava o krivnji za Energopetrol

Optužnica podignuta protiv Nedžada Brankovića i još devet osoba potvrđena je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je i Alem Hamzić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnica je, nakon provedene istrage, podignuta 7. marta ove godine protiv bivšeg federalnog premijera Nedžada Brankovića, bivšeg direktora spomenute kompanije Namika Bušatlića, te Kaseme Ćatović, advokata Ahmeda Žilića, Mirka Puljića, profesora Seada Krese, Safeta Prohe, Anke Šešlije i Alme Hasete, koji su članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola.

Optuženi se sumnjiče da su počinili štetu veću od 32 miliona KMza Energopetrol i Federaciju BiH, a vezano za postupak dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo.

Iako Branković nije potpisao Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu umro, Branković je obuhvaćen jer je, navodno, napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji Ugovora.

Tako, navodno, nije bio uspostavljen mehanizam kontrole, osiguranja garancija spornog ugovora, a tri godine se nije znalo gdje je uopće Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola.

“U vrijeme dokapitalizacije Energopetrola ja sam bio ministar prometa i komunikacija. Nisam imao resorne nadležnosti. Ali, dok ne vidim šta se meni stavlja na teret, teško je komentirati”, rekao je Branković medijima u vrijeme podizanja optužnice.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close