-TopSLIDEBiHPrivreda

“Nedostaje nam 30.000 radnika, od države tražimo da nam omogući uvoz radne snage”

TRŽIŠTE RADA
POSLODAVCI: “Nedostaje nam 30.000 radnika, od države tražimo da nam omogući uvoz radne snage”
U BiH više nema ko da radi

Udruženje poslodavaca FBiH u narednom period će insistirati na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu. Kako je izjavio danas na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović procjenjuje se da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.

Naglasio je da će se vjerovatno nastaviti dešavati da strani radnici u BiH ulaze “na crno”, ali i preko Republike Srpske jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH.

Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali upošte u određenim strukama“, naveo je Smailbegović.

Poslodavci u oba entiteta su u više navrata tražili od nadležnih institucija da se olakša procedura zapošljavanja stranih državljana u BiH da bi u junu ove godine Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila izmjene Zakona o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, prema kojima će stranci u Srpskoj imati pojednostavljenu proceduru na pitanju zapošljavanja, a nadležne institucije moraće u roku od 15 dana odlučivati da li su ispunjeni svi uslovi za dobijanje radne dozvole.

Sada se na domaće tržište, kako je izjavio Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuje dolazak radnika iz Bangladeša, Indije i Nepala.

On je naglasio da će domaće kompanije na ovaj način imati priliku i da ispitaju tržište i da nauče kako da rade sa stranom radnom snagom.

Trivić je naveo da je ranijim zahtjevom Srpska tražila 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, što je malo s obzirom na potrebe domaćeg tržišta.

“Zavod za zapošljavanje povećao je kvotu radnih dozvola za 2022. godinu na 1.400, a na godišnjem nivou bilo bi potrebno još 400 radnih dozvola”, dodao je Trivić.

PLANIRANA ZAPOŠLJAVANJA U 2022. GODINI

Inače u  2021. godini poslodavci u Republici Srpskoj su izrazili potrebu za zapošljavanjem 15.134 radnika. Poređenja radi u 2020. godini traženo je 13.196 radnika, pa se može zaključiti da se tražnja koja se ogleda kroz prijavu potreba za radnicima u 2021. godini povećala za 1.938 ili za 14,7%.

Među poslodavcima koji su lani primali nove radnike, njih 40 odsto navelo je da su imali problema sa pronalaskom radne snage.

Najčešći razlozi zbog kojih su poslodavci imali poteškoća prilikom zapošljavanja su nedostatak kadra sa traženim zanimanjem (66,4%), nedostatak kadra s odgovarajućim radnim iskustvom (50,8%), nedostatak kadra sa stručnim znanjem i vještinama potrebnim za radno mjesto (45,1%), nezainteresovanost pojedinaca za rad na konkretnom radnom mjestu (38,9%), nezadovoljstvo kandidata ponuđenom visinom plate (13,4%).

Od ukupnog broja poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju (1.100), 676 planira zapošljavati nove radnike u 2022. godini (61,5%).

Sljedećih 20 zanimanja predstavljaju 71,5% ukupnih planova zapošljavanja radnika u 2022. godini:

main image

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close