Nedopustivo je da na turističkim taksama gubimo 5 miliona KM

Usvajanje kantonalnog zakona o turizmu, nastavak stabilizacije kantonalnih preduzeća te stvaranje kvalitetnog poslovnog ambijenta za ulaganje stranih investitora naredni su prioriteti Ministarstva privrede KS. 

Siva zona

To je u razgovoru za “Dnevni avaz” potvrdio ministar privrede KS Muharem Šabić (SDA), koji je kazao da Kanton zbog neplaćanja turističkih taksi godišnje gubi najmanje pet miliona maraka.

– Sve je više turista u KS i imamo mnogo potencijala, ali je riječ o sivoj zoni. Zbog toga je planirano i formiranje kantonalne agenciju za turizam u okviru Ministarstva, a nacrt ovog zakona uskoro će se naći na sjednici Vlade, nakon čega će ići u javnu raspravu – rekao nam je Šabić.

Za poticaj male i srednje privrede u KS iz budžeta za narednu godinu bit će izdvojeno 3,5 miliona maraka, a sredstva bi trebala biti operativna već u martu. Ministar navodi da će se, vjerovatno, odlučiti na kreditno finansiranje malih i srednjih preduzeća, čime bi im se omogućilo da budu konkurentna na tržištu i da zapošljavaju.

– Što se tiče javnog sektora, preduzeća ZOI ‘84, „Skenderija“, Veterinarska stanica… zatekli smo dosta problema, ali se nazire stabilizacija. Svi radnici primaju plaću i Vlada čini sve da im omogući da normalno posluju. Međutim, veoma je teško očekivati brze rezultate preduzeća koja su godinama u gubicima. Svaku marku koju uložimo kontroliramo i želimo da bude multiplicirana – kazao je Šabić.

On napominje da u ZOI-ju idu pripreme za zimsku sezonu i da se od kredita završava brza staza za klizanje na “Zetri”, čime je ispod nje saniran i skladišni prostor u koji će biti smještene robne rezerve.

Sanacija platoa

Ministarstvo je odobrilo i kredit Centru “Skenderija” za sanaciju platoa. Ali moramo zauzeti stav šta ćemo s preduzećima koja ne mogu samostalno raditi. Vidjet ćemo hoće li ići u javno privatno-privatno partnerstvo ili privatizaciju – pojasnio je Šabić.

Vodič za investitore 

Na internet-stranici Ministarstva nedavno je postavljen i vodič za investitore na engleskom jeziku.

– Zadatak Vlade je i napraviti okruženje za biznis te privući strane investitore. Za to je neophodno promijeniti čitav niz administrativnih barijera da bi ljudi mogli lakše registrirati firmu – dodao je Šabić.

 

Autor: A. JAMAKOVIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close