Neće biti protesta rudara: Poskupljuje struja

Predstavanici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH (SSRRFBiH), Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivrede BiH (EPBiH) d. d. Sarajevo danas su u sjedištu Vlade FBiH potpisali Sporazum koji se odnosi na sindikalne zahtjeve u vezi sa revitalizacijom i modernizacijom rudnika, javila je Fena.

Rezultat je to pregovora u vezi sa spomenutim sporazumom, kojim je, među ostalim, predviđeno da se od 1. novembra ove godine osigura dodatni prihod iz cijene proizvedene električne energije (jedan fening po kilovat-satu), koji će biti usmjeren u fond za razvoj i modernizaciju rudnika uglja u FBiH, a radi razvoja sigurnijih i humanijih uvjeta rada u rudnicima.

Kako je novinarima kazao predsjednik SSRRFBiH Sinan Husić, postizanjem Sporazuma prestali su razlozi za organiziranje protesta rudara, koji su bili najavljeni za 20. jula, te je Odluka Upravnog odbora ovog sindikata u vezi s tim od 2. jula stavljena je van snage.

Pojasnio je da je Sporazum postignut nakon “teških” pregovora u kojima SSRRFBiH nije odustao od zahtjeva za izdvajanje jednog feninga po kilovatu za spomenuti fond.

Precizirao je da bi se na ovaj način, kada se radi o nivou EPBiH, trebalo prikupiti oko 75 miliona KM na godišnjem nivou, što će biti usmjereno na razvoj i modernizaciju rudnika, a od čega će određen dio finansijskih sredstava biti usmjeren ka socijalno najugroženijim domaćinstvima (podrška za troškove računa za električnu energiju) te za izmirenje obaveza rudnika prema federalnom Fondu PIO/MIO.

Ovim, prema Husićevim riječima, ne prestaje obaveza EPBiH na planu daljnjeg investiranja u rudnike uglja u FBiH, članice Koncerna.

Predsjednik SSRRFBiH podsjeća da je svaka odredba Sporazuma obavezujuća, te da, ukoliko izostane realizacija bilo kojeg njegovog dijela, slijedi promptno organiziranje generalnog štrajka.

Generalni direktor ERBiH Elvedin Grabovica izjavio je da su se nakon preliminarnog potpisivanja Sporazuma stekli uvjeti za formiranje dodatnog fonda za revitalizaciju rudnika, pomoć socijalno ugroženim kategorijama i jačanje kreditne sposobnosti elektroenergetskih kompanija.

Na novinarski upit – hoće li primjena ovog sporazuma dovesti do poskupljenja električne energije, Grabovica je kazao da taj dokument najprije treba biti usvojen na Vladi FBiH, odnosno u Parlamentu FBiH, nakon čega će nadležne institucije pristupiti donošenju potrebne regulative, uz opasku da će, vjerovatno, doći do poskupljenja električne energije za jedan fening po kilovat-satu.

Naglasio je da će, istovremeno, doći do povećanja investicija EP-a BiH u rudnike, podsjećajući da je na tom planu dosada investirano oko 200 miliona KM, a da je plan da se u naredne tri godine izvrši dodatna dokapitalizacija/ulaganje u iznosu od 300 miliona KM kako bi se sačuvali rudnici i cjelokupni elektrenergetski sistem, koji je baziran na termoenergiji, odnosno na proizvodnji rudnika.

Sastanku u sjedištu Vlade FBiH, osim sindikalnih predstavnika rudara i EPBiH, prisustvovali su federalni premijer Fadil Novalić i direktori svih rudnika u Federaciji BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close