Ne vjerujem!

Zbog aktuelnosti tematike, ponavljamo kolumnu Edina Urijana Kukavice iz Avaza, objavljenu 26. 09. 2015.

Nemamo ništa s mentalnim bolesnicima

 

Kada im se kaže: “Ne činite po Zemlji smutnje”, oni uzvrate: “Mi samo zavodimo uredno stanje”. Valjda nije! Upravo oni su ti što, i ne znajući, smutnju prave! (Kur'an, 2:11-12)

Najljepša narav

Ne vjerujem, jednostavno ne vjerujem, da je Stvoritelj i Gospodar svjetova stvorio Adema (mir neka je s njim) da bi iz njegovih slabina izveo Kabila samo da bi ubio Habila. Ne vjerujem da je Nuh (mir neka je s njim) hiljadu manje pedeset godina po zapovijesti njegovog Gospodara pozivao ljude vjeri u kojoj će – da ne bi bili potopljeni – ubijati jedni druge na najsvirepije načine.

Ne vjerujem da je Ibrahim (mir neka je s njim) u vatru uveden i iz vatre izveden da bi mu Hadžera rodila sinove čiji će se potomci natjecati koji će kome nanijeti više bola i patnje i da bi potomci Ishakovi, stoljećima kasnije, ubijali i ugnjetavali potomke njegovog brata Ismaila. Ne vjerujem da su braća Musa i Harun (mir neka je s njima obojicom) iz Egipta izveo svih dvanaest plemena Benu Israila, obećao im zemlju i prag da bi oni sa tog praga druge ljude tjerali. Ne vjerujem da je Isa (mir neka je s njim) ikada ikome od njegovih havarijuna zapovjedio ubij, zapali, sruši… Ne vjerujem, jer to Bog Kojega ja vjerujem nikada nikome ne bi zapovjedio.

Bog Kojega ja vjerujem je Stvoritelj i Gospodar svjetova, Onaj Koji stvara samo dobro i u najboljoj namjeri; On (Uzvišen je On!) je Ljepota i voli lijepo! On (Uzvišen je On!) rekao je: “Ko ubije nekoga ko drugoga ubio nije, ili nekoga ko na Zemlji nered ne čini – kao da je pobio sve ljude, a ko učini da nečiji život spašen bude – kao da je spasio sve ljude.” (5:32), „Svemilosnik“ Koji „Kur'anu poučava, čovjeka stvara, lijepom izražavanju ga poučava…“ (55:1-4).

Bog Kojega ja vjerujem, Allah, Uzvišeni, je Njegovoga poslanika Muhammeda (mir neka je s njim i njegovima) uputio da muslimanima prenese: „Mene slijedite ako Allaha volite vi, pa će Allah vas voljeti i grijehe vam oprostiti, jer Allah prašta i On je Samilosni” (3:31); „Ko se pokorava Poslaniku, i Allahu pokoran je“ (4:80); „Uzmite ono što vam Poslanik dariva, a što vam zabranjuje – klonite se toga“ (59:7); „Tebi smo spustili Opomenu da bi objasnio ljudima ono što objavljeno im je, jer možda će da promisle“ (16:44); „Vaš drug nije zalutao i on ne zastrani, niti po hiru svome besjedi. To nije ništa do Objava koja mu se obznani; Njega poučava veoma moćni“ (53:2-5).

isil34

Zloćudni primjerci otpada ljudskog roda okupljeni su u šejtansku organizaciju

Poslanik (mir neka je s njim i njegovima) kojega ja slijedim je „ćudi svojom uzoriti“ (68:4), poslan „da usavrši ‘mekarime ahlak’ – plemenitost i lijepe osobine kod ljudi“, upućen da „Na Put svoga Gospodara poziva mudro i uz pomoć lijepe pouke“ (16:125), da „vjeruju i dobra djela čine – jer zaista neće biti zagubljena nagrada onome ko lijepo djelo činio je“ (18:30).

On je rekao da je „najbolji musliman onaj od čijeg su jezika i ruku mirni i sigurni drugi muslimani; a najbolji vjernik onaj koji je najljepše naravi. Najbolje vjerovanje (iman) je: voljeti u ime Allaha, prezirati u ime Allaha, uposliti jezik spominjanjem Uzvišenog Allaha, željeti ljudima ono što želiš sam sebi, čuvati se da im ne učiniš ono što sam sebi ne želiš, i govoriti samo ono što je dobro ili u protivnom – šutjeti.“

Ne vjerujem da postoji normalan čovjek koji može i pomisliti, a kamoli povjerovati, da je posljednja Božija uputa i poruka – islam, ono što provode mentalni bolesnici, kriminalci i zloćudni primjerci otpada ljudskog roda okupljeni u šejtansku organizaciju zvanu ISIL, IDIL, Boko Haram ili šta-ja-znam.

Ne vjerujem da ima ozbiljnog čovjeka koji može povjerovati da su zvjerstva koja čine ti tzv. ISIL, Boko Haram, El-Kaida.. kogod, praktična i doslovna primjena naloga Kur'ana Časnog i sunneta Allahovog poslanika Muhammeda (mir neka je s njim i njegovima), te da je to islam koji je nekoć uspostavio vrijednosne i moralne kriterije, dokinuo nepravdu, uzvisio dostojanstvo žena i djevojčica, porodio neke od najsvjetlijih umova svih vremena koji su toliko utjecali na razvoj ljudske svijesti i svjetske civilizacije da su i u drugim kulturama prihvaćeni kao njihovi, čijim učenjima će i ta zapadna Europa zanoćiti u srednjem vijeku, a probuditi se usred humanizma i renesanse.

Ne vjerujem da u 21. stoljeću postoji normalan čovjek kojemu pored toliko idola i kipova ne starijih od nekoliko godina – ili nekoliko dana – može smetati hram koji Allahu, Uzvišenom, ne smeta 2.000 godina pa ga nije srušio nekim zemljotresom, a pritom sasvim uredno koristiti 2.000 maraka skup mobitel i 20.000 eura ili dolara vrijedan monovolumen ili terenac. Ne vjerujem da je normalan čovjek – radije ljudsko biće – koje čak i izgledom, a kamoli djelom, želi podsjećati i oponašati monstrume koji kolju ljude, spaljuju ih u kafezima, ubijaju direktnim hicima iz raketnih bacača… Ne vjerujem jer je, prosto, nevjerovatno da svijet, pa ni islamski, nije našao načina da se oglasi i kaže da to nije islam, da to nije sunnet, da to nije šeri'at, da to nije Kur'an, da nije ljudski, a kamoli muslimanski i islamski što su neki muslimani rušili turbeta i džamije, medrese, tekije… koje su uz njih podigli neki muslimani u čast nekih muslimana veličajući slavu Gospodara svjetova.

Ne vjerujem, jednostavno jer je nevjerovatno da međunarodna koalicija sastavljena od ko zna koliko zemalja od Saudijske Arabije do Sjedinjenih Američkih Država koja raspolaže najmodernijim oružjem i oruđem od bespilotnih letjelica, preko aviona do satelita, već mjesecima ne uspijeva nanijeti gotovo nikakvu ozbiljnu štetu, a kamoli razbucati malo brojniju, loše obučenu, svakojako naoružanu bandu bjelosvjetskih probisvijeta, serijskih i masovnih ubica, bivših robijaša, psihijatrijskih slučajeva nenabrojivog mnoštva dijagnoza i sociopata i psihopata svake zamislive i nezamislive vrste!?

Matematika je neumoljiva i beskompromisna nauka. U matematici, makar onoj osnovnoj, dva i dva su uvijek četiri i nema te stranke, politike, vjere, međunarodnog pritiska i vojnog saveza i koalicije koji mogu utjecati da rezultat bude ni tri ni pet! Dakle, nekoliko čisto matematičkih i, mahom, retoričkih pitanja. Ko ima 3.000.000 (tri miliona) dolara dnevno (!) za kupovinu nafte porijeklom iz izvorišta i rafinerija sa teritorija pod kontrolom ISIL-a?

Savršen zločin

Koliko je anonimnih kolekcionara antikviteta u svijetu jedva dočekalo ISIL-ovo osvajanje nedostupnih i prebogatih muzeja i arheoloških nalazišta? Ako znaju izvoziti i prodavati naftu, onda sigurno ima među njima i dovoljno pametnih da zaključe da je bolje opuhati i rasprodati arheološke iskopine, a tek potom Palmiru i sve palmire dići u vazduh i poravnati bagerima. Nije li to savršen zločin? Još ako se tome doda i potpuno besmisleno – besmislenije od svih ostalih – ubistvo/pogubljenje glavnog kustosa arheološkog nalazišta u Palmiri i okolini, onda jednačina postaje sasvim lahko rješiva, zar ne!?

Nikada nisam bio naročito dobar u matematici; naročito u aritmetici. Ali, za Boga miloga, zar treba biti genije pa sabrati dva i dva? Svjetski kriminolozi, a u zadnje vrijeme i politolozi i geostratezi za rješavanje i najsloženijih zločina, međunarodnog kriminala i najsloženijih slagalica pravilo: ako nešto – bilo šta – od jednostavne pljačke, preko ubistva, sukoba svih razina intenziteta i međunarodnog kriminala, ne možeš riješiti – just follow the money!, ili većini puno jasnije: samo uprati tok(ove) novca!

 

 

Autor: Edin Urjan KUKAVICA – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close