Ne možete da zatrudnite: Ovo su tri glavna uzroka ženskog steriliteta

Saznajte šta najčešće uzrokuje neplodnost kod žena i na koji način se ovi problemi mogu otkriti.

Neki od uzročnika ženske neplodnosti su endometrioza, bakterija ešerihija koli ili infekcija hlamidijom.

ENDMETRIOZA 
U pitanju je rast endometrijuma (unutrašnji sloj materice) van materične šupljine. To se ne dešava samo u materici, već i na drugim mjestima u abdomenu (stomaku) – kao što su jajovodi, jajnici i trbušna maramica karlice. Oko 10 odsto neplodnih parova je pogođeno endometriozom. Za žene sa tim problemom, mjesečne šanse za ostajanje u drugom stanju se umanjuju od 12 do 36 odsto.

Najtačnija dijagnoza može da se postavi samo uz pomoć dijagnostičke laparoskopije, metode koja omogućava ljekaru da direktno vidi matericu, jajovod i karličnu duplju. Dr. Ivana Đurđević Starović kaže da simptomi koji su često povezani sa endometriozom podrazumijevaju teške, bolne i duge menstruacije, rektalno krvarenje i predmenstrualno tačkasto krvarenje. Međutim, ponekad uopšte ne postoje simptomi, zbog činjenice da ne postoji korelacija između stepena bolesti i težine simptoma.

EŠERIHIJA KOLI 
To je vrsta bakterije široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomažu u varenju hrane. Budući da normalno živi u crijevima čovjeka, ešerihija koli izaziva bolest samo uz određene preduslove – ako dospije iz crijeva u neke druge organe i tkiva. Ova bakterija je najčešći izazivač urinarne infekcije. Podložnije su joj žene, jer je njihova uretra (mokraćna cijev) kraća nego kod muškaraca, pa je veća mogućnost za ulazak bakterije. Osim toga, bešika kod žena je mnogo bliža vagini i anusu, a prilikom spolnog odnosa može da dođe do prenošenja bakterije iz analno-vaginalnog dijela do uretre i bešike, pogotovo ako se upražnjava analni seks.

U rijetkim slučajevima, muškarac može da ima ešerihiju u prostati i da je putem sperme prenese partnerici. Osnovna terapija je antibiotska, prema utvrđenom antibiogramu.

Ešerihija koli ne trpi kiselu sredinu, pa svaki dan u toku terapije treba uzimati vitamin C (1.000 mg), koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnom sredinom za ovu bakteriju. Za uspjeh terapije je veoma važno da se unosi dovoljno tečnosti, minimum dva litra. Treba izbjegavati mlijeko, mliječne proizvode, meso, šećer i tečnosti koje iritiraju bešiku (kofein, gazirana pića). Zbog otpornosti ešerihije na okolinu i lijekove, i njene sposobnosti da mutira, doktori propisuju sve jače antibiotike. Nažalost, oni uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, pa zbog toga nastaje izvanredna podloga za razvoj nove infekcije.

HLAMIDIJA 
Najčešća je spolno prenosiva infekcija u Evropi. Javlja se češće kod žena nego kod muškaraca, a u 70 odsto slučajeva se ne ispoljavaju nikakvi simptomi. Bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) je glavni uzrok steriliteta, vanmaterične trudnoće i prijevremenog porođaja. Prije uključivanja u postupak vantjelesne oplodnje (VTO), jedna od prvih stvari koju će vam tražiti da uradite jeste testiranje kojim se utvrđuje da li ste zaraženi hlamidijom, piše Yumama.

Evropske statistike pokazuju da je čak 10 odsto seksualno aktivnih ispod 25 godina zaraženo, a neliječena infekcija može da dovede do poremećaja funkcije spolnih organa, steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i rizika za vanmateričnu trudnoću i prijevremeni porođaj. Dr. Đurđević Starović navodi da postoji nekoliko načina da se provjeri da li je neko zaražen hlamidijom. Djevojke i žene mogu putem brzih testova ili u laboratoriji da provjere da li su inficirane. Muškarci mogu da provjere u laboratoriji ili kod svog ljekara. I brz i laboratorijski test se rade uzimanjem brisa. Ukoliko je rezultat pozitivan, i muškarac i žena bi trebalo da se liječe.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close