Ne bude li BiH stala iza svojih vrhunskih atletičara, mogli bi promjeniti sportska državljanstva

Takmičari Atletskog kluba Zenica posljednjih nekoliko mjeseci ostvaruju vrhunske rezultate.

Kvartet najboljih koji čine Hamza Alić, dvoranski vicešampion Evrope iz Helsinkija (Finska), Amel Tuka, bronzani na 800 metara sa Evropskog prvenstva za mlađe seniore do 23 godine u finskom Tampereu, Dejan Mileusnić, višestruki državni rekorder u bacanju koplja, bronzani sa Evropskog zimskog prvenstva u bacačkim disciplinama u španskom Castellonu i četvrtoplasirani sa Mediteranskih igara u Mersinu, te Mesud Pezer, evropski juniorski prvak u bacanju kugle iz italijanskog Rietija, jednostavno su ekspolodirali ove sezone.

Nezabilježen uspjeh

“AK Zenica je sa svojim takmičarima napravio uspjeh koji je nezabilježen u istoriji naše mlade države, pa možda u kompletnoj sportskoj istoriji. Krenuli smo sa zimskog EP i osvajanjem srebra Hamze Alića, nastavili na zimskom bacačkom prvenstvu Evrope sa bronzanom medaljom Dejana Mileusnića, onda je Amel Tuka u jednoj blistavoj trci EP za mlađe seniore do 23 godine osvojio bronzanu medalju na 800 metara i kruna svega toga je osvajanje zlatne medalje na juniorskom EP našeg Mesuda Pezera. Navikli smo da se atletika ne tretira onako kako treba, ali nas to ne obeshrabruje i sami rezultati govore o tome. Iako smo ostvarili vrhunske rezultate imamo još šta uraditi. Ove godine je i SP u Moskvi, za koji dan seniorska Balkanijada, a predstoji još takmičenja…”, kazao je Suad Kaknjo, predsjednik AK Zenica.

“Ispunio sam svoj cilj i svoj san. Četiri godine sam trenirao vrijedno i evo postao evropski juniorski šampion u bacanju kugle. Sanjao sam da se popnem na najviše postolje na velikom takmičenju i stojim ponosno dok se intonira himna moje domovine. To se ostvarilo. To je jedan veličanstven osjećaj. Kada sam pogledao na tribine svi su stajali. Bio sam izuzetno ponosan. Nadam se i da su svi Bosanci i Hercegovci”, rekao je Mesud Pezer.

On je objasnio kako je bilo teško breme biti jedan od favorita i nadati se medalji. Veli da je razmišljao šta ako ne bude među najboljima, ako sve koji su vjerovali u njega razočara. Ipak, smogao je snage i u petom hicu, čuo je, veli,  predsjednika Kaknju koji mu je dobacio: “Zakucaj to, Pezere!”.

“Ja sam ga samo poslušao i zakucao kuglu na 20,26 metara. U šestoj seriji sam bacio 20,44 metra i postavio lični i novi državni rekord”, pojasnio je Pezer.

Pezera su dočekali prijatelji i komšije u rodnoj Nemili kod Zenice, na što je, posebno ponosan. Zbog ovakvog odnosa države prema ovom vrhunskom sportašu, najavljuje, da ako se šta ubrzo ne promjeni, da bi mogao promijeniti sportsko državljanstvo.

“Ako ova država za mene nema sluha, nadam se da će imati neka druga. Žaliće država ako izgubi mene i druge reprezentativce”, poručio je Pezer koji danas (četvrtak) putuje na seniorsko Balkansko prvenstvo u Bugarsku koje se održava u mjestu Stara Zagora. Cilj mu je, kazuje, prebaciti magičnih 21 metar.

Amel Tuka je istakao kako je prezadovoljan rezultatom iz Tamperea, da je imao veliku podršku trenera Halida Sedića i predsjednika Kluba Suada Kaknje. Imao je, objašnjava, 11. ili 12. rezultat i da je napravio veliko iznenađenje, završio treći sa samo devet stotinki slabijim rezultatom od norme za SP u Moskvi. Ima prostora za napredak za ovog mladića koji tek četiri godine trenira ovaj sport. Na Balkanijadi bi mogao do medalja na 400 i 800 metara.

Trenerova vizija

Trener Mehmed Skender napravio je procjenu još prošle godine da bi Pezer mogao do juniorskog zlata na EP.

“Sve četiri medalje osvojili su zenički atletičari. Dvoje koje treniram ja, jedno sa kojim radi Halid Sedić i jedno koje trenira Miroslav Ubiparip. Svi ovi rezultati postignuti u proteklom periodu su plod našeg stručnog rada. Za Pezera mogu reći da sam mu prošle godine poslije SP u Barseloni rekao da je završio takmičenje, a da se odmah sutra počinje spremati za Rijeti 2013. Inače, u septembru 2010.godine smo učestvovali na Kupu šampiona upravo na istom stadionu kada je bacio kuglu na daljinu od 14,45 m mu rekao da će vjerovatno postati prvak Evrope. Nasmijao se tada. Ja sam imao viziju, znajući njegove potencijale. Evo, sada mogu reći da ako ovako nastavi da na Olimpijskim igrama u Riju ima nade ne da se samo plasira u finale nego i osvoji medalju”, ispričao je Skender.

Suad Kaknjo je na kraju ustvrdio kako smatra da su ovi mladi uspješni sportaši veći ambasadori svoje države nego sve bh. ambasade u svijetu.

Podrška ponajbolje svjetske atletičarke

Ponajbolja svjetska atletičarka olimpijska prvakinja u bacanju diska i dvostruka pobjednica Zlatne lige, Sandra Perković, dala je svoju podršku mladom kolegi iz Zenice.

“Mesud Pezer je mladi bacač, koji kako vidimo već u ranoj fazi pokazuje odlične rezultate. U njegovim godinama sam ja osvojila europski naslov i sada sam top 1. atletičarka u svijetu. Držimo fige da tim putem nastavi i Mesud. Trenira s odličnim trenerom Mehmedom Skenderom, a za mentora i “sparing” partnera ima vice prvaka Eu rope Hamzu Alića, ima sve što mu treba jer je to tim koji pobjeđuje. Ovom prilikom želim im sreću i dugotrajnu sportsku karijeru”, kazala nam je Sandra Perković.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close