logo
bios

Navike koje potajno uništavaju vašu jetru

Objavljeno prije 1 mjesec . u sub, dec 14th, 2019

Sedam nezdravih navika koje treba izbjegavati

Već je dobro poznato da konzumiranje previše alkohola može imati loš utjecaj na funkcionisanje jednog od najvažnijih organa u našem tijelu – naše jetre. Iako je ova činjenica već dobro poznata, te ljudi koji brinu o svom zdravlju alkohol konzumiraju umjereno, postoje i stvari koje nesvjesno radimo, a one imaju loš utjecaj na zdravlje jetre.

Kako biste održali ovaj važan organ u vrhunskoj formu, pogledajte kojih navika biste se trebali odreći.

Unosite previše šećera u organizam

Prečesto konzumiranje šećera nije samo loša navika za vaše zube, već može oštetiti i vašu jetru. Jetra koristi jednu vrstu šećera, zvanu fruktoza, kako bi napravila masnoću. Previše rafiniranog šećera i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze uzrokuje preveliko stvaranje masti, što može dovesti do različitih bolesti jetre. Neka istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru koliko i alkohol, čak i ako nemate višak kilograma. To je još jedan razlog da ograničite hranu s dodanim šećerima, poput gaziranih pića i slatkiša.

Suplementi vitamina A

Vašem tijelu je potreban vitamin A, a dobro ga je dobiti iz namirnica poput svježeg voća i povrća, posebno onih crvene, narandžaste i žute boje. Ako uzimate suplemente koji imaju velike doze vitamina A, to može uzrokovati brojne probleme za vašu jetru. Posavjetujte se s doktorom prije nego što uzmete dodatke vitamina A.

Ne pijete dovoljno vode

Vjerovatno već znate da biste trebali piti najmanje osam čaša vode dnevno. Dehidracija može imati direktan uticaj na sposobnost jetre da pravilno detoksicira naše telo. Ako jetra gubi hidrataciju, povećava se i rizik od bolesti. Opće pravilo je da svakodnevno konzumirate otprilike polovinu svoje tjelesne težine u unci vode. Stoga se pobrinite da svaki dan održavate pravilnu hidrataciju, kako biste očuvali optimalno funkcionisanje ovog važnog organa.

Pušenje cigareta

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je pušenje uzrok gotovo polovine karcinoma jetre. Pušenje je za organizam loše zbog štetnih hemikalija i povećanja oksidativnog stresa u sistemu. Ovaj stres u sistemu može doći do jetre, uzrokujući ne samo oštećenje jetre već i ćelijsko oštećenje cijelog sistema. Stoga se pokušajte potpuno riješiti ove štetne navike kako biste sačuvali ne samo jetru, već i cijeli organizam.

Konzumirate velike obroke prije spavanja

Većina funkcija vaše jetre događa se preko noći, pa će prepuštanje teškoj hrani kasno navečer stvoriti samo više posla za ovaj organ. Ovo se odnosi na one namirnice koje sadrže nezdrave masti i visok sadržaj ugljikohdirata. Umjesto toga, večerajte namirnice poput sirove mrkve i repe, jer su obje moćno sredstvo za čišćenje jetre.

Konzumiranje hrane pune trans masti

Ako imate visok holesterol, verovatno ste navikli da vas upozoravaju na opasnost trans masti – hidrogenizovanog ulja. Trans masti povećavaju vaš “loš” holesterol ili LDL, istovremeno snižavajući u tijelu količinu “dobrog” HDL holesterola. Nalaze se u većini pekarskih proizvoda, pržene hrane i unaprijed zapakovanih grickalica poput čipsa i kokica iz mikrovalne pećnice.

Ne vježbate dovoljno

Čak i ako nemate višak kilograma, vežbanje bi trebalo da bude obavezan dio vaše sedmične rutine. Za vrijeme vježbanja, pore se otvaraju i znojenje se povećava, što dovodi do poboljšane detoksikacije. Ovo pomaže jetri, čiji je posao detoksikacija tela. Američko udruženje za srce preporučuje najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti sedmično.

body.ba

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh