Nauka kaže: Moraš nakratko prošetati, svaki dan

Naučnici su proučavali mozgove osoba koje redovno šetaju i pronašli iznenađujuće fizičke promjene.
Veze među moždanim ćelijama kod redovnih šetača bile su nešto deblje od osoba koje ne šetaju tako često, naročito u dijelovima mozga povezanim sa izvršavanjem kompleksnih zadataka.
Za potrebe studije, naučnici su zatražili od ispitanika da hodaju 20 minuta: na snimcima mozga kod grupe adolescenata koji su hodali uočena je ogromna moždana aktivnost. Osim toga, bolje su se pokazali u standardnim testovima čitanja, nakon njihove kratke šetnje.
Međutim, ova saznanja nisu ograničena samo na mlade ljude. Kod odraslih koji se ne kreću tako često, kratke šetnje se povezuju sa naviranjem kreativnog razmišljanja.
Provedene studije sugerišu na moguću povezanost šetnje sa regijama mozga zaduženim za duboko razmišljanje. Šetnja u tom slučaju predstavlja neku vrstu fizičkog katalizatora.

Neka kratka šetnja postane svakodnevna rutina

Napravite kratku pauzu (istraživanja pokazuju da je najbolje vrijeme oko 14,00 sati) iz kancelarije i pronađite kafić udaljen na oko 10 minuta hoda. Ispunićete svoj cilj od 20 minuta prije nego šef i primjeti odsustvo.
Vozite se na posao sredstvima javnog saobraćaja? Izađite iz autobusa, tramvaja, podzemne željeznice nekoliko stanica i prošetajte ostatak puta.
Nema veze, ako propustite šetnju jedan ili dva dana. Istraživanja pokazuju da će efekti prijašnje aktivnosti i dalje trajati. Zato odgurnite taj uredski stol i počnite se kretati. Biće vam zahvalne vaše noge, stopala,…ali i mozak.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close