LifestyleTehnologija

Naučnici pronašli izvor najmisterioznije poruke u svemiru!

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće

Naučnici pronašli izvor najmisterioznije poruke u svemiru!

Konačno je otkriven izvor misterioznog signala koji dolazi iz dubine svemira.

Naučnici su signal do sada čuli samo 18 puta, a još od 2007. pokušavaju pronaći njegovo izvorište, piše The Independent.

Niko nije znao odakle dolazi, niti ko ga pokreće, a nagađalo se da se radi o signalu sa velike zvijezde ili iz crne rupe, a neki naučnici su čak tvrdili da se radi o vanzemaljskim porukama.

To su ustvari moćni, ali vrlo kratko radio valovi, koji ne traju više od jedne milisekunde. Pronašli su ga australski istraživači 2007. godine, a od tada se samo jedan signal ponavljao, dok su se ostali mogli čuti samo jedanput. Naučnici su ponavljajući uzorak izučavali punih šest mjeseci i tako su došli do tačne pozicije signala na nebu. Otkrili su da dolazi iz patuljaste galaksije udaljene više od 3 milijarde svjetlosnih godina.

Doktor Shriharsh Tendulkar, član istraživačkog tima univerziteta u Montrealu u Kanadi, je rekao da se prvobitno nagađalo da signal dolazi iz naše galaksije, ali su takve tvrdnje sada opovrgnute.

vla

Jedna od najvećih astronomskih radio opservatorija u svijetu – San Agustin, Novi Meksiko

Misterija je postala još veća kada je utvrđeno da je najnoviji signal bio praćen serijom učestalih radio signala koji su bili manjeg intenziteta. Daljnja istraživanja su pokazala da dva izvora sa kojih signali dopiru nisu previše udaljena.

Doktor Benito Marcote, iz Zajedničkog Instituta za Dugobazičnu Interferometriju u Dwingeloou u Holandiji, je objašnjavajući ovaj fenomen zagolicao maštu široke javnosti.

– Smatramo da signali dolaze sa istog predmeta ili da su na neki način fizički povezani jedni s drugim – rekao je Marcote.

Još uvijek je nepoznato šta signal tačno proizvodi, a postoji velika mogućnost da se radi o neutronskoj zvijezdi u vrlo jakom magnetskom polju – okruženom ostacima zvjezdane eksplozije.

S druge strane, izvor bi se mogao nalaziti na rubu supermasivne crne rupe.

Koautor istraživanja doktor Shami Chatterjee sa univerziteta Cornell u SAD-u je rekao da je pronalazak galaksije u kojoj se signal nalazi veliki korak naprijed, ali potrebno je još mnogo vremena kako bi se u potpunosti moglo razumijeti kakva je zaista svrha misterioznog signala.

Istraživanje je predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Gravepineu u Texasu.
Autor: (M. MULAHUSEINOVIĆ) – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close