Naučna argumentacija o postojanju piramida je na našoj strani

SEMIR OSMANAGIĆ ZA VIJESTI.BA

Direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić u intervjuu za Vijesti.ba govori o novootvorenom Centru za promociju arheološkog turizma, načinu na koji ova vrsta turizma doprinosi ekonomskom razvoju BiH, piramidama u Visokom, osporavanju i političkom odnosu prema ovom projektu.

VIJESTI.BA: Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida sunca” nedavno je na Baščaršiji otvorila Cenat za promociju arheološkog turizma. Možete li za portal Vijesti.ba reći par detalja o ovom jedinstvenom prostoru, čija je namjera doprinos afirmaciji kulturno – istorijskog naslijeđa BiH?

OSMANAGIĆ: Djelovanje Fondacije je unikatno na prostoru južne Europe: mi smo registrovani za zaštitu kulturnog nasljeđa, promociju arheološkog turizma, izdavačku djelatnost i arheološka istraživanja. I upravo sve te četiri oblasti smo objedinili u našem novootvorenom Centru na Baščaršiji. Istovremeno istražujemo fenomene bosanskih piramida, prahistorijskog podzemnog labirinta, kamenih kugli, a onda ih na stručan način i nudimo posjetiocima Sarajevu i BiH.

VIJESTI.BA: U subotu, 15. marta, organizovali ste “Dan otvorenih vrata” pomenutog centra. Kakve su impresije? Da li ste zadovoljni posjećenošću? 

OSMANAGIĆ: Tog dana smo imali veći broj Sarajlija, turista, medija, ali i javnih ličnosti među kojima i ministre koji su nas posjetili da nam iskažu podršku i želju za uspješnim radom u budućnosti.

VIJESTI.BA: Na koji način vrijednosti arheološkog turizma mogu doprinijeti ekonomskom razvoju naše zemlje?

OSMANAGIĆ: Dvije su bh. turističke atrakcije globalnog značaja koje mogu privući strane turiste: vjerski turizam (Međugorje) i arheološki turizam (bosanske piramide). Namjera nam je da nastavimo promovirati naše prahistorijske lokacije u Visokom, Zavidovićima i Stocu i da što više stranaca zna za misteriozne fenomene na tlu BiH. Nije tajna da je turizam najbrže rastuća privredna grana u svijetu, a arheološki turizam svojom privlačnošću postaje i jedna od najznačajnijih oblasti klasičnog turizma. Doprinos turizma razvoju hotelijerstva, ugostiteljstva, proizvodnji hrane, pića, namještaja, građevinarstvu… izgleda treba još uvijek dokazivati našim političarima.

VIJESTI.BA: Recite nam novosti iz doline piramida u proteklom periodu, te aktivnosti koje planirate realizovati u ovoj godini.

OSMANAGIĆ: Istraživanje prvih europskih piramida u Visokom je postalo najaktivnijom arheološkom lokacijom u svijetu. Dok slični projekti u Egiptu, Meksiku ili Peruu zamiru, dok se Zemaljski muzej u Sarajevu zatvara jer nema državnog novca, dotle se piramide u srcu Bosne otkopavaju entuzijazmom i ljubavlju.

Prvih pet godina projekta (2005.-2010.) smo uspjeli dokazati da je u Visokom kolosalan piramidalni građevinski kompleks s pet piramida iznad zemlje i ogromnom prahistorijskom mrežom tunela i prostorija ispod zemlje. U posljednje četiri godine istražujemo svrhu piramida u BiH i uspjeli smo detektirati i izmjeriti nekoliko energetskih fenomena (elektromagnetna zračenja, ultrazvuk, infrazvuk) koji su karakteristični samo za energetske mašine.

Podzemni labirint s prisustvom elektromagnetih polja, ultrazvuka i visoke koncentracije negativnih iona, koji čiste ljudski organizam od virusa i bakterija, pokazuje liječilišna svojstva. Ovaj uzbudljivi projekt nastavljamo ove godine i veliki broj istraživača i volontera se vraća na svih pet piramida i u podzemni labirint.

VIJESTI.BA: Pojedinci osporavaju Vaše tvrdnje o postojanju piramida u Visokom. Kako odgovarate na njihove navode? Koji lobiji rade protiv ovog otkrića?

OSMANAGIĆ: Otpori ovom projektu dolaze s različitih nivoa: od lokalnog i sarajevskog (ljubomora i neznanje) do regionalnog i globalnog (promjena historije i atak na elite). Mišljenja pojedinih “stručnjaka” koji nisu posjetili lokacije, a uporno tvrde da “tamo nema ništa” su irelevantna, beznačajna. U nauci “mišljenja” nemaju težinu, jedino analize, testovi, datiranja, iskopavanja. A naučna argumentacija je na našoj strani. Jer, ako imate geometriju piramide s četiri trouglaste strane, perfektnu orijentaciju stranica prema stranama svijeta, beton najbolje kvalitete koji prekriva piramidu, unutrašnje prolaze i podzemni labirint s prostorijama, i malom djetetu je jasno da je neko izgradio piramidalni kompleks.

VIJESTI.BA: Kakav je politički odnos prema projektu u Visokom?

OSMANAGIĆ: Polarizovan. Oni dobronamjerni, koji žele dobro mladim generacijama i budućnosti BiH, a koji su bili u posjeti kompleksu u Visokom, daju verbalnu podršku, a povremeno i finansijsku. Oni koji to gledaju sa strane, posmatraju kroz prizmu vlastitih interesa: nacionalonih, religijskih ili finansijskih.

N.Š.

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close