Natron-Hayat; Pokrenut projekt vrijedan 12 miliona

U firmi Natron-Hayat u Maglaju, koja se bavi proizvodnjom raznih vrsta papira i papirne ambalaže, danas je instalacijom ložišta kotla na biomasu realiziran projekat generacijskog postrojenja, odnosno termoenergetskog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, javio je novinar agencije Anadolija.
Prema riječima projekt menadžera ispred Natron-Hayata Nihada Kulaša, kapacitet kotla je 35 tona pare.
“Taj kotao je u sklopu generacijskog postrojenja na biomasu, dakle gorivo za taj kotao je biomasa koja se generiše kao nus-proizvod u Natron-Hayatu. U sklopu tog generacijskog postrojenja dolazi još i turbina 8,1 megavata električne snage, dva rashladna tornja za rashladnu vodu, sistem za transport biomase i pripremu biomase”, istakao je Kulaš.
On je potrvdio da je projekat potreban firmi budući da je biomasa nus-proizvod, dakle besplatno gorivo koje se može iskoristiti za proizvodnju električne energije.
“Osim toga biomasa je kao gorivo vrlo atraktivna jer je CO2 neutralna pa je to jedan i ekološki projekat. Natron Hayat dobija 8,1 megavat električne energije, odmah će manje energije kupovati iz sistema i postat će energetski nezavisna”, dodao je Kulaš.
Vrijednost cjelokupnog projekta je 12 miliona eura, dok je dio projekta, koji je danas počeo sa realizacijom, koštao oko četiri miliona eura.
Projekt menadžer ispred turske firme Mimsan Ahmet Selcuk Yaman rekao je za agenciju Anadolija da njegova firma posljednjih godina proizvodi industrijske bojlere, ali da su prije oko dvije godine došli u Maglaj kako bi realizirali pomenuti projekat.
“Kada smo došli ovdje susreli smo se sa problemom, a to je ustvari kora od drveta koja je njima predstavljala veliki problem, zbog eventualnih požara koji su se mogli dogoditi. Toliko su opasni da bi u svakom trenutku moglo doći do požara”, pojasnio je Yaman.
Prema njegovim riječima, oni su tada Natron Hayatu ponudili jedan kotao koji će ustvari iskorištavati tu njihovu koru.
“Krajem prošle godine je potpisan sporazum o pokretanju projekta. Odmah smo počeli sa radom na kotlu koji će proizvoditi 35 tona pare na sat. Ovo je jedan od većih projekata koji se rade u Natronu”, kazao je Yaman i dodao da kompletne dijelove proizvode u njihovoj fabrici u Malatyi i transportuju ovamo.
On je istakao da se projekat planira pustiti u pogon u januaru slijedeće godine.
Generalni direktor Natron-Hayata Mehmet Eray Nasoz rekao je da je ovo jedan od važnijih projekata za ovu firmu, tačnije jedan od najvećih projekata u posljednjih 10 godina.
Firma Natron-Hayat je osnovana 2005. godine spajanjem kompanija Natron d.d. Maglaj i seriozne kompanije Kastamonu Entegre, koja je članica internacionalno renomirane Hayat Holding grupacije iz Turske. Ova novoosnovana kompanija je naslijedila 50 godina staru tradiciju kao i iskustvo u papirnoj industriji.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close