Azra Šehović: ISTINA U BiH BOLUJE OD STRABIZMA

„Riječi ne predstavljaju istinu, one samo ukazuju na nju“, samo ni riječi više nisu, što su nekad bile, o djelima je izlišno i govoriti!

Sjedimo u restoranu Druga kuća u Sarajevu moja kći, njezin otac, moj bivši muž, dva u jedan, i moja malenkost! Kaže moja kći meni:

„Mama, onaj čovjek tamo te pozdravlja, ali kao da nije siguran, kao da krije pozdrav!“,

okrenem se, nedaleko od nas zbilja vidim čovjeka, ali kako mi je vid narušen, a naočari su mi noćna mora, ja mahnem kurtoazno, tek čovjek ustade i široka osmijeha, al’ zbunjeno, priđe našem stolu. Uh, pa moj školski drug, dugo se nismo sreli, i ja se nasmijah od srca što ga vidim, al’moram priznati,  više njegovom zbunjenom izrazu lica!

„Edine, ja znam šta ti sad vidiš, al’ to što vidiš, vjeruj mi da te tvoje rođene oči lažu“!

On se i dalje zbunjeno smije, ne progovara i ja, da mu razbijem laž koju njegove oči odašilju njegovu mozgu kažem:

„Da te upoznam, ovo je moja kćer i upravo mi saopštava da je „pao prvi poljubac“ prije četiri mjeseca, a ja kao majka saznajem tek danas! Ovo je moj bivši muž i on mi saopštava da već nekoliko mjeseci ima djevojku, vezu koja stremi ka nečemu „ozbiljnom“ , a ja, -tu me Edin prekida kroz smijeh ,

„Ti, ti si ostala ista, luda i …“,

nasmijasmo se svi četvero i nastavak razgovora iz restorana više nije bitan. Ono što htjedoh reći je, da je istina oku često „varljiva“, a danas, više nego ikad, naše oči vide i čitaju ono što nam mediji serviraju, oblikuju naša, ionako oštećena, ranjena, viđenja i prošlosti i sadašnjosti, a kakva će nas budućnost dočekati, o tome ne smjem ni misliti.

Evo danima se lome tastature od komentara na temu „hapšenja“ koja sprovodi SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu, ona ista koja je 2004.g.usvajanjem Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dobila policijska ovlaštenja i postala prva policijska agencija koja svoju nadležnost ostvaruje na CIJELOJ teritoriji BiH. Tim zakonom, SIPA je definirana kao upravna organizacija Ministarstva sigurnosti BiH sa operativnom SAMOSTALNOŠĆU i čini mi se da tako koncipirana nije dobrodošla među vladajuće strukture u oba entiteta BiH jer su naše „nedodirljive“ vladajuće strukture hijerarhijski poredane tako da su , krenuvši sa vrha na prvom mjestu One, zatim Bog, pa tek onda široke narodne mase koje se zovu, jednim imenom, glasačko tijelo! Takva hijerarhijska ljestvica nema stepenik za SIPU i to još „samostalnu“!  Eh sad, kad neprijatelja ne možeš uništiti topništvom, ubaci mu „svoje krtice“ i lagano mu potkopavaj reputaciju, snagu i obezvrijedi ga, dokaži svima da je nepotreban!

U zadnje vrijeme radnici SIPE upadaju „neovlašteno“, kažu mediji, pretresaju i „odvode“ ni više ni manje, do najviše državne čimbenike, …i ne bi to bilo za pokuditi, oni rade svoj posao kao i mi svoj što radimo, da se u manje od 24h zahvaljujući medijima, ne izlije sva žuč „istine i tolerancije“ sa svih „strana“, zatim se organiziraju, čini mi se automatizmom, grupe ZA PODRŠKU uhapšenome ili podršku SIPI, ovisi „čiji je“ politički čimbenik, je li hrvatski, ili bošnjački, ili srpski !  Tako se moj Edin sa početka teksta pretvara u sve edine koji vide u „zarobljenome Bošnjaku“ ništa drugo do „sina nacije“(kako pročitah u grupi za podršku) kojega su eto uhapsili dodiklendovci, u „uhićenom Hrvatu“  mitomana koji za crkavicu među milijardama gura svoju glavu u pijesak, a da niko od tih „istinoljubivih i tolerantnih“ masa ne sačeka da se javnosti obrate relevantne institucije i izdaju saopćenje o čemu se uistinu radi!

Manipulisanje našim ranjivim osjećanjima je najperfidniji čin koji zamjeram svima, i tom istom „sinu nacije“ koji umjesto da iskoristi zakonsku mogućnost na jedan telefonski poziv, on naglas, javno, traži Kur’an i serdžadu da mu se donese i tim činom razvali nutrinu muslimana, vjernika, onog istog koji od toga ne vidi dalje, ne vidi da taj isti „sin nacije“ po „komandnoj odgovornosti“ uživa sve blagodeti ovosvjetske, dok se on, običan smrtnik, nada da će uživati sve blagodeti ahiretske! I k tome još, po izlasku iz pritvora za nepunih 12h, objavi:

“Nisam bio sa vama ali su nam srca bila spojena. Pobjedila je pravica, i zato Bogu hvala.“

Da, da! Pravica! Ne kaže on –prijatelji, ja ću stati pred lice pravde i dokazati da su moja djela poštena, ispravna, ja vjerujem u pravni sistem ove države na čijem sam čelu i dokazaću da je moje djelovanje doprinijelo boljitku ove države! Ne, nažalost, to „sin nacije“ ne kaže!

Da, pobijedila je pravica za nepunih 12h, ona ista pravica koja je i predložila i prihvatila prijedlog Sredoja Novića, Gorana Zubca i sve ine SIP-ine čelnike na te pozicije čija imena se ovih dana povlače po medijima, sa razlogom ili bez njega!

Ono što zbunjuje, mene osobno, je slučajnost da se takva hapšenja najčešće dešavaju u trenutku kad se očekuju važne, strateške, odluke  vlade! Strategija vladajućih je da nema strategije, samo dnevnopolitičko lihvarstvo u njihovu korist ma o kome se radilo!

Sve mi ovo liči na slogan modernog marketinga: „Poštovani, odlučili smo se još malo igrati sa Vama :-) Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je učiniti sljedeće:

  • ……….
  • ……….
  • ……….

A onda imate 10% popusta na kupovinu zraka kojega udišete!

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close