Natron-Hayat planira povećanje proizvodnje do 390 tona dnevno

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj posjetio je fabriku papira Natron-Hayat d.o.o. Maglaj.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj prilikom posjete kompaniji Natron-Hayat d.o.o. Maglaj razgovarao je sa Upravom kompanije, te je obišao proizvodne pogone i posjetio radnike preduzeća. Članovi Uprave upoznali su ministra Trhulja sa stanjem u kompaniji koja je, nakon uspješne privatizacije 2005. godine, nastavila sa radom i pored višegodišnje obustave proizvodnje u periodu 1992. – 2005. godina.

Danas je Natron-Hayat d.o.o. Maglaj visoko priznata i ugledna evropska kompanija na polju proizvodnje raznih vrsta papira i papirnih pakovanja najvećeg kvaliteta. Osnovana je 15. aprila 2005. godine spajanjem kompanija Natron d.d. Maglaj i kompanije Kastamonu Entegre, koja je članica međunarodno renomirane Hayat Holding grupacije iz Turske. Kompanija Natron-Hayat d.o.o. Maglaj trenutno zapošljava preko 850 radnika.

Fabrika danas radi u tri smjene sa maksimalnim kapacitetom proizvodnje papira od 285 tona/dnevno. U toku je završetak investicionog ciklusa kojim će proizvodni kapaciteti biti povećani na 300 tona/dnevno, a u narednom investicionom ciklusu planirano je povećanje proizvodnih kapaciteta i do 390 tona/dnevno.

Kompanija Natron-Hayat d.o.o. Maglaj je završila izgradnju i prvog postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije na biomasu instalisane snage 8,1 MW.

Veliki broj mladih i visoko kvalifikovanih kadrova zajedno sa starijim stručnjacima različitih obrazovnih profila uposlenih u Natron-Hayatu upoznali su, prilikom obilaska proizvodnih pogona, ministra Trhulja o načinu proizvodnje papira, te o načinu rada u ovoj uspješnoj kompaniji.

Ministar Trhulj je obećao punu podršku Vlade Federacije BiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije na prevazilaženju problema sa kojima se fabrika susreće u realizaciji svojih razvojnih i investicionih planova.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close