BiH i zvanično na dnu : Najsiromašnija smo zemlja Evrope

Albanija, Srbija i Makedonija su uz BiH na evropskom dnu prema životnom standardu stanovništva, a najbogatije su luksembrug, Norveška i Švicarska

(Anadolija)

Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u Evropi, pokazalo je posljednje istraživanje evropske statističke službe Eurostat. Istraživanje se odnosilo na visinu Bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Kako javlja novinar agencije Anadolija, Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 evropskih zemalja. U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 posto evropskog prosjeka, odnosno 72 posto ispod evropskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Evropi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regiona, poslije BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 posto od evropskog prosjeka ili 70 posto ispod evropskog prosjeka.

Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 posto evropskog prosjeka.

Od zemalja regiona, najbogatije zemlje su Hrvatska i Crna Gora u kojima BDP iznosi 61 posto, odnosno 42 posto evropskog prosjeka.

Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 posto EU prosjeka, ili 171 posto više od evropskog prosjeka.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 195 posto evropskog prosjeka, i Švicarska čiji BDP je 160 posto evropskog prosjeka.

Nakon ovih zemalja slijede Austrija, čiji BDP je 131 posto EU prosjeka, Irska 129, Holandija 128 i Švedska 128 posto EU prosjeka. Također, zemlje koje imaju BDP iznad EU prosjeka su još Danska, Njemačka, Belgija, Finska, Island, koji nije u EU, Velika Britanija i Francuska.

S druge strane, najsiromašniji stanovnici u Evropskoj uniji su Bugari gdje BDP iznosi 47 posto EU prosjeka, odnosno 53 posto manji od EU prosjeka.

Nakon Bugarske slijedi Rumunija čiji BDP je 49 posto EU prosjeka, Latvija 62, Mađarska 66, Poljska 66, Estonija 68 i Litvanija 70 posto EU prosjeka. Također, zemlje Evropske unije čiji BDP po stanovniku je od 30 do 40 posto ispod prosjeka EU-a su Portugal, Grčka, Slovačka, Češka, Slovenija, Malta, Kipar, Španija i Italija

U Sloveniji BDP iznosi 82 posto EU prosjeka, dok je u Turskoj BDP 56 posto evropskog prosjeka.

Prema podacima Eurostata, norveški BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći je gotovo dvostruko veći od prosjeka EU

Istraživanje Eurostata je jasno pokazalo da još uvijek postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih zemalja Evrope. Luksemburg, kao najbogatija evropska zemlja, skoro 10 puta je bogatiji i sa boljim životnim standardom od BiH kao najsiromašnije evropske zemlje.

Istraživanje Eurostata je obuhvatilo 27 zemalja članica EU-a, Hrvatsku kao narednu članicu, četiri zemlje kandidate – Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne zemlje kandidate – Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close