NATO: 21 zemlja međunarodne zajednice šalje pomoć BiH

Broj država, članica NATO pakta i saveznika, koje će poslati pomoć Bosni i Hercegovini, koja je posljednjih nekoliko dana pogođena nezapamćenim poplavama, dostigao je 21, javlja Anadolija

Ističući da su poplave u Bosni i Hercegovini katastrofalne, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da zemlje članice i saveznici NATO-a u ovu zemlju šalju helikoptere, čamce, spasilačke ekipe, pitku vodu, hranu i drugu pomoć. U saopćenju iz NATO-a navodi se da je nakon 15. maja, kada je BiH zatražila pomoć od ove organizacije, pomoć poslala Albanija, Azerbejdžan, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Makedonija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Japan, Crna Gora, Letonija, Luksemburg, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Turska, Velika Britanija i SAD.

Anders Fogh Rasmussen će danas doputovati u posjetu Bosni i Hercegovini. Susrest će se s predsjedavajućim i članovima predsjedeništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem , Željkom Komšićem te Nebojšom Radmanovićem. Osim toga očekuje se da će se Rasmussen sustesti sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom te ministrom odbrane Zekerijahom Osmićem.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close