BiHPolitika

Naši političari su kao bureci u svemiru

Objasnili trenutno stanje: Šarović samo “prca” Dodika! Naši političari su kao bureci u svemiru

Šarović najavljuje promjenu parlamentarne većine. Dodik odgovara da je narod izabrao SNSD i da prevare neće proći. A stručnjaci ocjenjuju kako je na sceni samo dobro osmišljena igra i provokacija.

MILOVAN MATIĆ Buka

Rad Parlamenta Bosne i Hercegovine blokira SNSD, a prati ga HDZ. To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom, onda treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine, kazao je nedavno predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

„Radi se o klasičnoj blokadi rada Parlamenta i to je veći problem od formiranja Savjeta ministara. Parlament je zloupotrebljen da bi se vršio pritisak. Parlament treba da radi, a političari neka se dogovore o izvršnoj vlasti. Parlament je stariji od Savjeta ministara. Vidimo da ovakav Savjet ministara produkuje različite projekte i zakone. Na čekanju je negdje oko 40 zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Mislim da se sa blokadom treba prestati jer će šteta biti još veća. Treba se pokrenuti inicijativa za smjenu rukovodstva. Predložit ću Zvizdiću da zakaže sjednicu Predstavničkog doma, uvijek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom.“

On je rekao da Parlament blokira prije svega SNSD, a prati ga HDZ. 


„To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom, onda treba iskoristiti sve metode, od promjene parlamentarne većine – spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa zauzvrat. To je odgovornost broj jedan.“

Nije dugo trebalo da Šarović dobije odgovor od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je rekao da izborna volja srpskog naroda u BiH mora biti ispoštovana.

Dodik je naglasio da BiH ne može opstati na prevarama i igrama u kojima učestvuje lider SDS.

„Nas prevare ne zanimaju, jer što je više prevara, BiH je sve manje i onda neka ne govore kako smo mi nešto zakočili ili uništili,“ rekao je Dodik.

On je naveo da je na osnovu stavova koje iznosi Šarović i njemu slični očigledno da BiH nije ništa drugo do prevara, ističući da SNSD ne želi biti podanik.

„Ako Šarović želi da nastavi podaništvo prema Bošnjacima, sretno mu bilo i neka nastavi da se tako ponaša. Ako misle da mogu da formiraju vlast bez SNSD i izborne volje srpskog naroda, neka to učine,“ poručuje Dodik.

Na Šarovićeve tvrdnje da rad parlamenta BiH blokira SNSD, a prati HDZ BiH i da ukoliko se nastavi sa blokadom treba iskoristiti sve metode, pa i promjenu parlamentarne većine, te da je spreman na tako nešto, a ne traži ništa zauzvrat, Dodik kaže da je na ovakav način BiH sve manje i da lično protiv toga nema ništa.

„Šarović i svi koji sa njim stvaraju neke prevare moraju da objasne kako vide budućnost BiH. Kako će Šarović objasniti srpskom narodu šta radi i koga on to tamo predstavlja? Neka formiraju vlast ako mogu i neka nastave igre koje vode uništenju legitimnog predstavljanja. Te igre nas ne interesuju. O kakvoj budućnosti BiH pričaju,“ pita Dodik.

On je konstatovao da je izbor člana Predsjedništva BiH izborna volja srpskog naroda, da je i broj poslanika izborna volja Republike Srpske i da je i izbor četiri delegata srpskog naroda iz SNSD takođe odluka Narodne skupštine Srpske.

„Ako Šarović i njemu slični to hoće da unište, ne znam kako će stati pred srpski narod i to objasniti,“ kaže Dodik.  

Ipak, da se ovdje radi o samo još jednom prepucavanju partijskih lidera i klasičnom podbadanju, najbolje pokazuju riječi našeg sagovornika, političkog analitičara Adnana Huskića.

Kako kaže, nema šanse da će Šarović uraditi ono što navodi, jer ovaj put se tako nešto ne može uopšte provesti. Zbog toga, Huskić smatra da se ovdje radi samo o provokaciji predsjednika SDS-a i ispuštanju probnih balona.


„On samo koristi situaciju da malo podbada Dodika. Ne mislim da on ozbiljno misli zato što je potpuno svjestan toga da su ovi davno formirali domove naroda na način koji onemogućava bilo kome drugom da uđe u ovu priču osim SNSD-a, HDZ-a i SDA. I tu završava sva priča. Ti nećeš moći, čak i da formiraš Predstavnički dom na državnom nivou na drugi način, bilo šta da radiš, jer će te kočiti Dom naroda. To je samo na neki način ‘prcanje’ Dodika zato što Šarović to može. On je u komfornoj poziciji i njima i odgovara da se produži ovo maltretiranje, jer su svakako na onim mjestima u ministarstvima i sjede po agencijama.”

Huskić kaže da je SDS-u sasvim svejedno hoće li se nešto dogoditi i njima ova situacija možda i najviše odgovara, dok je Dodik pod presijom da nešto napravi. 

„On je pod presijom jer se tu k'o lud šetka Zoran Tegeltija, jer se njemu nije ishonoriralo ono što je trebalo, nije se ušlo u ona ministarstva i agencije u koje se namjeravalo ući i mislim da samo iz toga razloga Šarović sad ovo govori. Tako da ni hipotetički o tome ne možemo govoriti, a Šarović je dovoljno inteligentan čovjek da razumije da to ne bi išlo. Mi možemo govoriti kakve su konsekvence bile formiranja vlasti prošli put kad ste imali propusnost Doma naroda i u Predstavničkom domu. Sad ne možemo o tome govoriti na realan način“, rekao je Huskić.

On navodi da su davno postavljeni parametri o tome ko je vladajuća većina. 

„Ovdje nema nikakve dileme oko toga. Ja ne vidim uopšte kao opciju nešto drugo“, kaže Huskić i dodaje da će sigurno doći do dogovora između stranaka koje su osvojile najviše glasova u BiH.


„Do dogovora može doći bez obzira što su se oni ušančili svako na svojoj strani. Još uvijek vjerujem u to kad se pojedini interesi akomodiraju. Na koji način će to biti, ne znam. O ovome bi imalo smisla govoriti kad bi mi bila neka dobro utemeljena demokratija, ne samo istorijski, nego da znaš šta su parametri diskusije i onda da znaš šta se unutar tih parametara smije dešavati. Kod nas su davno izigrani ustavi BiH, RS i FBiH, Izborni zakon… Govoriti o tome na koji način bi se nešto moglo desiti u jednoj vrlo plitkoj, a uzburkanoj političkoj sceni je vrlo nezahvalno. Može se sutra formirati vlast, a može se nastaviti ovako još tri godine. Govoriti kakve konsekvence svega toga bi trebale biti je potpuno iracionalno. Mi ulazimo u neke tako daleke scenarije za koje nema utemeljenja. Bilo je rečeno da imamo rupu u izbornom zakonu, kako ulazimo u ustavnu krizu, trta-mrta… Čuj ustavna kriza u BiH u kojoj Ustav ništa ne znači. Ni zakon ništa ne znači, ovdje samo znači jezik sile i moći“, kaže Huskić. 

Na kraju, on tvrdi da je po prvi put stvorena situacija koja primorava bh. političare da se okrenu jedni drugima i sjednu za sto. 

„Trenutno je ovo situacija iz vestera u kojoj svako svakome drži pištoj na slijepočnici. Ova situacija je možda i najbolja do sada. Ona je sad asimetrična. Do sada je Dodik imao poziciju iz koje je mogao diktirati uslove. Sad više nije. Sad njemu treba vlast na nivou BiH. Shodno tome, on je uvezan sa HDZ-om koji blokira vlast na federalnom nivou, dalje SDA blokira na državnom, a Dodik ima obaveze prema Tegeltiji i velikom broju funkcionera i ova kružna situacija je super. Ovo ne može biti bolje. Ovako su trebale biti stvari u BiH. U ovoj situaciju ne može niko nigdje da mrdne i nužno je da za početak sjednu bez američke ambasade, EU i da počnu razgovarati. Njih treba natjerati u situaciju u kojoj svima nešto treba“, kaže Huskić i dodaje:

„Dosad nije bilo interesa. Na nižim nivoima, nas građane uopšte ne dotiče ima li ili nema vlasti. Odozgo, od EU nema pristiska. Američka ambasada je poprilično nezainteresovana i nema pritiska za dogovor. Nema dođite u Brisel, Vašington. Nema toga da je neko došao ovdje da nešto riješi. I oni su sad ko bureci u svemiru, čekaju hoće li neko nešto, a niko ne čini ništa i onda dobijemo ovu situaciju. Oni nisu dozreli, govorim o Dodiku, Čoviću i Izetbegoviću i ko god participira u toj priči. Nikog više ne interesuje i ako se oni ne dogovore imaćemo četiri godine tehničkog mandata i dobro“, rekao je Huskić. 


I novinar iz Banjaluke Vladimir Šušak ne vidi veliku mogućnost da se traži neka nova većina u parlamentu BiH i u cijeloj ovoj priči vidi pokušaj predsjednika SDS-a da u maniru iskusnog političara još više podgrije već zagrijanu atmosferu.

„Šarović kao iskusni lisac u politici koristi svaku priliku da poremeti taj nalans Dodikov, posebno imajući vidu da u ovaj put formiranje vlasti i novog Savjeta minstara nije u rukama SNSD-a. Mislim da neko formiranje nove parlamentarne većine u kojoj bi bio SDS nije moguće. Teško da bi takva većina mogla da funkcioniše. Sudeći prema odnosu snaga u Parlamentu BiH takve većina se ne bi dobro provela i ovakav Dom naroda u kome sjede većinom predstavnici iz SNSD-a, SDA i HDZ-a bi dovela do toga da nova većina ne bi imala mogućnost da uspostavi prohodnost prijedloga i zakona. To je možda i glavni razlog i ta prepreka se ne bi mogla premostiti jer SNSD ima prevagu u vidu delegata u Domu naroda“, kaže Šušak i naglašava da se Šarović pokušava samo poigravati sa Dodikom i da je sve ovo jedna taktička igra političara koji zna šta radi. 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close