Naser Orić doputovao u Sarajevo

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, stigao je danas u Sarajevo, a nakon što je jučer Federalni ured za pravdu Švicarske odlučio da će ga izručiti našoj zemlji, javljaju bh.mediji.

Nakon što ga je preuzela Granična policija BiH, Naser Orić će biti predat u nadležnost Tužilaštva BiH koje protiv njega vodi istragu koju je preuzelo od Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Da li će Oriću biti predložen, a potom i određen pritvor, ili će pak biti pušten na slobodu, Tužilaštvo će saopćiti nakon što bude predat u njihovu nadležnost.

Podsjećamo, Orić je uhapšen 10. juna u Ženevi po potjernici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene u Zalazju kod Srebrenice, iako je za sva dešavanja tokom rata na ovom području pravosnažno oslobođen pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.

Nakon hapšenja Oriću je određen ekstradicijski pritvor od 14 dana. U međuvremenu Srbija je Švicarskoj poslala zahtjev za Orićevo izručenje, a u posljednji tren Federalni ured za pravdu Švicarske zaprimio je i zahtjev BiH.

Prednost je data bosanskohercegovačkom zahtjevu zbog činjenice da se protiv Orića postupak vodi i u Tužilaštvu BiH te zato što je djela za koja ga se tereti počinio u BiH.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close