“Naša riječ” / Refik Kurgaš: Pospremanje države bi napunilo zatvore političarima

O  aktuelnoj  političkoj situaciji, planovima za predstojeće izbore i očekivanjima rezultata razgovarali smo sa Refikom  Kurgašom, predsjednikom KO A-SDA ZDK.

NR: Možete li nam kao potpredsjednik  Stranke demokratske  aktivnosati  A-SDA  BiH  i  predsjednik  Kantonalnog odbora A-SDA  ZDK  pojasniti  strateške  smjernice  i  polazište  politič-ke  orijentacije  A-SDA?

KURGAŠ: Stranka demokratske aktivnosti je nastala kao nužna potreba očuvanja osnovnih programskih orijentacija s kojima je SDA BiH ostvarila rezultat na prvim  višestranačkim  izborima, početkom devedesetih godina. Usljed ratnih prilika, ali i naglog širenja te stranke kao pobjedničke – umnogome se odustajalo od strateških opredjeljenja, kako bi to politikanti kazali “iz pragmatičnih razloga”. Ali i zbog činjenice da se kadrovska politika prilagodila pobjedničkom mentalitetu, te je u svoje redove primala sve i svašta u cilju omasovljenja. Tako se dobio kvantitet, ali ne i kvalitet. Današnja A-SDA insistira na građanskoj BiH sa ugrađenim  mehanizmima zaštite interesa svih naroda i narodnosti koje žive u njoj. Mehanizmi zaštite narodnih – nacionalnih interesa nisu nešto što se dešava prvi put kod nas. Preuzimanjem evropskih standarda mnogi  ovdašnji  problemi bili bi riješeni.  Aktuelne političke stranke nemaju interesa da realizuju evropsku Mapu puta jer bi dovele pod znak pitanja vlastitu smislenost, ali bitnije od toga što ne žele da se odreknu političkog monopola koji osigurava  veliki  broj  radnih mjesta u ovakvom sistemu vlasti i još bitnije od toga kontrolu novca u javnom sektoru. Bilo kakvo pospremanje države u ovim okolnostima napunilo bi zatvore u ovoj državi. Pokazali bi se nedovoljni kapaciteti za smještaj  političkih  kriminalaca. A-SDA zagovara evropske normative u svakom društvenom segmentu, a što se tiče predrasuda prema samom nazivu stranke, pa budimo realni, danas u BiH imena stranaka nemaju velike veze sa političkim orijentacijama istih.

SDA postala stranka uskogrudnih i egoističnih

NR: Neki A-SDA svrstavaju kao desno orijentiranu političku opciju u odnosu na SDA BiH. Kakav je  odnos  političkih  ideja A-SDA i SDA BIH?

KURGAŠ: U BiH su poremećeni  svi  standardi po  pitanju  političkih  normi. Šta je ovdje desno, a šta lijevo? Da li je Dodikova socijaldemokratija  “lijeva” ili “desna”? Lagumdžija je socijaldemokratiju doveo iz krajnosti u krajnost. Da li je A-SDA “desnija“ od SDA BiH? Ja postavljam suprotno pitanje: Da li je A-SDA bila i ostala stranka politič-kog centra, a u usporedbi sa SDA – da li je ista lutala iz krajnosti u krajnost? Sve o čemu sam naprijed govorio, SDA je tokom svoje vladavine razgradila i uništila, a ono što nije uništeno, lagano  se  uništava.  Gledajući sa ove vremenske distance, SDA  nije  i  nikada  neće  ni biti politička partija u pravom smislu te riječi. Više je to bio pokret oko kojeg su se okupile sve probosanske ili, bolje reći, probošnjačke snage, koje su imale za cilj da odbrane BiH i da sačuvaju bošnjački integritet. SDA se, daleko od suštinske ideje zbog koje je i osnovana, pretvorila u suštu suprotnost u odnosu na ideju njenog utemeljitelja. Pretvorila se u stranku  birokrata  i  stranku ličnih interesa, u ono na što je Alija Izetbegović upozoravao vodeće ljude SDA, da stranku čuvaju od birokrata i uskogrudnih i egoističnih ljudi koji stranku vide kao
sredstvo za ostvarivanje lič-nih interesa. U osnovi, političke ideje A-SDA i SDA su iste. Razlikujemo se po tome što današnja SDA BiH nema političke ideje, svela se na grupaške oligarhije, koje  čine  sve  na  očuvanju vlastitih  pozicija  moći.  Mi u A-SDA BiH nismo opterećeni takvim naslijeđem i politiku vidimo kao način postizanja sveopšteg dobra i  blagostanja  svih  građana BiH sa jedinstvenim ekonomskim prostorom.

NR: Jeste li optimizirali stranačku infrastrukturu na terenu?

KURGAŠ: Vjerujemo da jesmo, mada tu ima uvijek prostora  za unaprjeđivanje. Politika zahtijeva permanentan rad iunaprjeđivanje po svim  političkim  parametrima. Politika nije industrijska proizvodnja – poredaš mašine, odabereš artikal i izbacuješ proizvod. Politički proces podrazumijeva konstantno preispitivanje zadatih okolnosti i prilika jer mnogo toga zavisi od opštih okolnosti na koje same stranke nemaju direktni uticaj. Analitika je preduslov dobrog političkog djelovanja. Mi u A-SDA BiH ne  bježimo  od  mogućnosti da često, za ovdašnje prilike neprimjereno, preispitujemo  međusobno  povjerenje, iznalazimo nova kadrovska rješenja, a sve u cilju kvalitetnijeg ekipiranja i pravljenja pobjedničkih timova.

NR:  Za  koje  nivoe  ste prijavili  kandidiranje  na predstojećim Općim izborima 2014?

KURGAŠ: Za sve nivoe.

NR: Kako teku pripreme za izbore?

KURGAŠ: Pripreme su u fazi edukacije i pripremanja izbornih kadrova za predizborne  nastupe,  odnosno upoznavanje sa nadležnostima onog nivoa vlasti za koji su kandidovani.

NR: Koja su Vaša očekivanja? Nadate li se zastupničkim mjestima u kantonalnoj Skupštini ZDK?

KURGAŠ: A-SDA BiH u naredne izbore ulazi s optimizmom, u namjeri da na svim nivoima osigura barem minimum mandata. Sve više od toga ne bi nas iznenadilo, ali ne bismo bili ni razočarani s minimalnim rezulatima. Da ne krijem, u Krajini i ZDK očekujemo nešto bolje rezultate nego u ostalim dijelovima države.

NR:  Da  li  su  poznati kandidati ili barem nosioci lista za predstojeće izbore? Čime ste se vodili prilikom odabira kandidata?

KURGAŠ: Kandidatura za izborne liste ima svoje mehanizme selektiranja, kako po horizontali politič-ke stranke tako i po njenoj
vertikali. Osim tog preduslova  u  odabiru  kandidata smo insitirali na kadrovima koji imaju riješena egzistencijalna pitanja. Predugo u na-šem društvu politika služi za uhljebljavanje političkih kadrova. Mi u A-SDA nudimo kadrove koji će se politikom baviti prije svega zato što su kvalificirani  i  kompetentni za  određene  društvene  segmente – da u domenu vlastite kompetentnosti utičemo na sistemska rješenja.

Cerić najkarizmatičnija ličnost

NR:  Da  li  će A-SDA podržati  kandidaturu dr.  Mustafe  Cerića,  nezavisnog  kandidata  za bošnjačkog  člana  Predsjedništva BiH?

KURGAŠ: Podržati dr.  Cerića  nije  političko pitanje, za mene lično. Podrška dr. Ceriću je podrška čovjeku koji ima sve intelektualne  i  političke  preduslove,  uz  to  domaći  i inostrani rejting – da integriše interese, prije svega Bošnjaka, a ubijeđen sam i  svih  onih  građana  koji BiH doživljavaju svojom domovinom. Bošnjaci su više od jednog desetljeća bez lidera i mislim da je trenutno najkarizmatičnija ličnost na našoj političkoj sceni. Naravno, mnogi će osporavati moje mišljenje, i sam mogu priznati da se
svakome  pa  i  dr.  Ceriću može tražiti, pa i pronaći elemenata za populistička, dnevno senzacionalistička tumačenja, ali da li postoji
čovjek pod nebeskim svodom oko kojeg bi se danas jednoglasno složili po bilo kojem osnovu. Prošlih smo  godina  bili  u  prilici da na izborima biramo između više opcija lošeg, pa i u takvim prilikama gledali smo da izaberemo po narodnoj, između dva zla – čovjek uvijek bira manje zlo.

NR: Jeste li imali ponude  drugih  stranaka za zajednički nastup na izborima ili postizborno koaliranje?

KURGAŠ: Tih razgovora uvijek ima i bit će ih. O koaliranjima je nepopularno govoriti jer svjedoci smo kako se neke stranke zaklinju da ne bi koalirale sa ovima ili onima, a onda baš s njima koaliraju.

NR: Da li su neki od aktuelnih vijećnika i zastupnika iz drugih stranaka izražavali želje za “politički transfer” u redove A-SDA?

KURGAŠ: Politič-ki transferi su normalna stvar, barem u ovdašnjim političkim  prilikama.  Ne mislim da je to tematika na  koju  treba  trošiti  previše  javnih  riječi.  Kako živimo  u  demokratskom društvu sa zagarantovanim  građanskim  pravima i  političko  transferiranje je stvar pojedinca. Prejuduciranje istih nije na odmet, ali nije ni neka velika politička pljačka.

Razgovarao: E.Bašić
Naša riječ – br.3748

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close