BiHPolitika

Naša država među 100 najbogatijih u svijetu

BiH ima 3 tone zlata

Vjerovali ili ne: Naša država među 100 najbogatijih u svijetu

Bosna i Hercegovina može se pohvaliti da je ušla među 100 najbogatijih država ako je suditi prema rezervama zlata. Naša država zauzela je 91. poziciju s tri tone ovog dragocjenog metala te se plasirala između Mađarske i Luksemburga.

Snažan pritisak

Prema najnovijoj analizi Svjetskog vijeća za zlato (WGC), najbogatije su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 8.000 tona zlata. Na drugom mjestu je Njemačka s više od 3.300 tona, a zanimljivo je da je na trećem mjestu Međunarodni monetarni fond (MMF) s više od 2.800 tona.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je za „Avaz“ da je zlato koje posjeduje MMF u biti naslijeđeno, jer je u vrijeme nastajanja Fonda još na snazi bilo pravilo da se novac vezuje uz zlatnu rezervu država.

– Dakle, države koje su 1944. godine formirale MMF morale su deponovati i zlato u Fond. Radi se o ogromnim zlatnim rezervama, koje ne mogu biti prodate tako lako, jer bi izvršile snažan pritisak na svjetsku cijenu zlata. Jedino što zbunjuje u ovoj listi WGC-a jeste svrstavanje MMF-a u isti rang s državama. Do momenta odustajanja od principa zlatne rezerve, određene države su svoje obaveze prema MMF-u izvršavale u zlatu, te je zbog toga ovaj fond nagomilao više od 2.800 tona – pojasnio je Čavalić.

Dodao je da se danas novac naslanja na povjerenje, a ne na zlato, te da, kada je riječ o našoj državi, te tri tone zlata koje posjeduje BiH ne treba posmatrati kao zlatnu rezervu, već samo kao državnu imovinu, kao bilo koju drugu.

– Dakle, ta količina ne pokriva konvertibilnu marku kao valutu i nema tu svrhu. Nije tako samo kod nas, već nijedna svjetska valuta nema više pokriće u zlatnim polugama. Zato naša država sutra može prodati te tri tone zlata ili ih zamijeniti nečim drugim i to neće utjecati na konvertibilnu marku, jer naša marka direktno ovisi o euru. Ovim tonama zlata upravlja Centralna banka BiH – istakao je Čavalić.

Stanje na Balkanu

Kada je riječ o Balkanu, najviše zlata posjeduje Srbija (18,8 tona) i nalazi se na 63. mjestu. Slijedi Makedonija, koja je sa 6,9 tona na 77. mjestu. Na 88. mjestu je Slovenija sa 3,2 tone, a na 98. mjestu nalazi se Albanija sa 1,6 tona. Među top 100 nisu Hrvatska i Crna Gora.

Na posljednjem, 100. mjestu liste nalazi se Mongolija sa 1,5 tona zlata.

Centralna banka: Zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi

Iz Centralne banke (CB) BiH potvrdili su za „Avaz“ da CBBiH u svom portfoliju posjeduje tri tone zlata.

– Zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi, CBBiH drži na računu u banci u Švicarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru „Bank of England“. Zlato je u teoriji okarakterizirano kao imovina zaštićena od negativnih utjecaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima. Za svaku zemlju poželjno je da ima što više rezervi u zlatu, jer je zlato najpouzdaniji oblik čuvanja vrijednosti. Zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje CBBiH investira svoje devizne rezerve te kao sastavni dio deviznih rezervi predstavlja pokriće domaćoj valuti – istakli su iz CBBiH.
Autor: E. H.

m.avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close