LifestyleZdravlje

Narandžasto upozorenje: Zahlađenje – zaštita od pothlađivanja i smrzavanja

STIŽU LEDENI DANI Izdato narandžasto upozorenje, neophodna adekvatna zaštita od pothlađivanja i smrzavanja

Prema prognozi meteorologa do kraja dana očekuje nas naoblačenje koje će doći sa zapada, a koje će u noći na petak usloviti kišu u nižim, te susnježicu i snijeg u planinskim dijelovima.

Intenzivnije padavine očekuju se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar će biti slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, krajem dana u skretanju na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 2 i 8, na jugu od 7 do 11 stepeni.

Federalni hidrometerološki zavod izdao je za sutra i prekosutra narandžasto upozorenje zbog intenzivnih padavina u Hercegovini i u jugozapadnim djelovima, gdje se očekuje količina padavina od 30-60 mm, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pema prognozama sinoptičara od nedjelje se u BiH očekuju ledeni dani s maksimalnim temperaturama ispod nule.

Zbog izuzetno niskih temperatura koje se, prema prognozama meteorologa, očekuju naredne sedmice, iz sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 upozoravaju građane na oprez i potrebu zaštite od pothlađivanja i smrzavanja.

Lice i ruke treba zaštiti masnom kremom, a obavezno je višeslojno odijevanje, pri čemu treba izbjegavati sintetičku odjeću. Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće, a samo jakne treba da budu od sintetičkih materijala koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštiti dvoslojnim šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni vazduh.

Planinarima i skijašima se ne savjetuje ovog vikenda, zbog najavljenih padavina, odlazak u prirodu, a tokom polarnih temperatura koje se očekuju naredne sedmice samo ako imaju adekvatnu odjeću predviđenu za tako niske temperature. Treba eliminisati i konzumiranje alkohola.

Iz Kluba spasavalaca 2000 navode da pri temperaturi od minus 20 stepeni i s vjetrom od 18 kilometara na sat se dobija osjećaj hladnoće od minus 34 stepena, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat pri temperaturi od minus 20 stepeni osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stepena.

Vlasnicima vikendica te drugih stambenih objekata u kojima se ne boravi stalno savjetuje se da ispuste vodu iz instalacione mreže, a vanjske česme treba zaštiti od mrazeva i ostaviti vodu da minimalno teče.

I tečnost u automobilima treba provjeriti kako ne bi došlo do smrzavanja i havarije na vozilu.

Prognoza vremena za naredne dane

U petak će u BiH biti oblačno s kišom u nizinama, a na planinama snijeg. Tokom dana, kiša će i u nizinama postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Glavnina padavina bit će prijepodne, dok će u Hercegovini biti više padavina.

Očekivana količina padavina u tim djelovima između 30-60 mm. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje do 5, a najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 6, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

U subotu će biti pretežno oblačno vrijeme. U Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini može pasti i malo kiše. Vjetar u Bosni slab, u Hercegovini umjerene jačine, sjevernog smjera. U noći na nedjelju jačanje vjetra u cijeloj zemlji. Jutarnja temperatura zraka većinomće se kretati između -4 i 1, na jugu zemlje od 1 do 4, a najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 4, na jugu od 4 do 10 stepeni.

U nedjelju se u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini nešto manje oblačnosti i uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura zraka većinom će izositi između -4 i 1, na jugu zemlje od 5, a najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na jugu od 4 do 8 stupnjeva, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Autor: J.K. – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close