LifestyleZdravlje

Nar – voće koje zaustavlja vrijeme

Nar ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatran je simbolom plodnosti, koji donosi sreću u kući.

Potiče iz predjela koji se proteže od Irana do sjeverne Indije, odakle su ga Stari Grci prenijeli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama, jer su vjerovali da simbolišu nadu u novi život. Nar je takođe bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Nar je bitan dio libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi djelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem.

Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog djelovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i pomalo kiselkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno djelovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Kancerogena oboljenja

Ulje sjemenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, prije svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko mjeseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.

Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana.

    Koristi soka od nara:
smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka
štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti
jača imunitet
čuva zdravlje zuba
uništava e. coli i stafilokoke
usporava starenje
čuva zdravlje srca i krvnih žila
poboljšava erektilnu funkciju
podiže kvalitet spermatozoida

Ulje:

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suvu, popucalu, umornu i iritiranu kožu. Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.

Kako ga najlakše očistiti?

Isijecite nar poprečno na dvije polovine (suprotno od uzdužnog reza jabuke). Polovinu uhvatite prstima lijeve ruke tako da isječena strana nara gleda prema dlanu, a ne dodiruje ga. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti sjemenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Sjemenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja. Da ne biste isprskali kuhinju crvenim sokom, ruku u kojoj je nar stavite u kesu i tek onda lupajte po njemu.

Čudesni lijek ruskog travara:

U decembru 1999. godine u ruskom listu “Ruski vjesnik” (v 5051 (444445) objavljen je članak “Zaboravljeni Hipokrat i liječenje biljkama” ruskog travara G.I. Glubokog, gdje je napisan recept patentiranog sredstva za izlječenje dizenterije, dijareje, kolere, upale slijepog crijeva (bez hirurške operacije!), salmonele  odvarom od suvih kora nara za pet sati. Patentiranju lijeka (1996. god.) prethodila je obavezna provjera u medicinskoj ustanovi i njegova sposobnost inhibiranja patogene bakterije “in vitro”.

Priprema odvara od suvih kora nara:

Odnos suvih kora nara i ključale vode je 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šolju ili čašu staviti 1012 grama suvih kora nara i preliti ih sa 200 ml ključale vode. Pokriti tacnicom. Ostaviti da odstoji 2530 minuta. Poslije toga može da se pije. Kore ne bacajte. Nakon toga, liječenje je počelo. A šolja sa odvarom treba da stoji pored bolesnika. Priprema odvara od sušenih kora nara za sve navedene bolesti je ista.

Primjena  za svaku bolest je drugačija

Za izlječenje za pet sati od: dizenterije, dijareje, salmoneloze, tifusa, kolere, akutnog apendicitisa (zapaljenja slijepog crijeva) odvar konzumirati na sljedeći način:

Nakon što odstoji 2530 minuta, treba da se popije pola šolje (čaše) odvara. Nemojte ga cijediti. Ponovo poklopite tacnicom. Ako poslije 10 minuta osjetite olakšanje i da vam je bolje, znači da je u pitanju obični proliv i njegovo liječenje je završeno. Možete slobodno izaći iz kuće, jer proliva (ili zatvora) više neće biti.

Ako poslije deset minuta niste osjetili poboljšanje, znači da je kod vas ili dizenterija, ili dijareja, ili tifus, ili salmoneloza ili kolera. Potrebno je da ostanete u kući i nakon tri sata popijete preostalu polovinu šolje odvara. Proces liječenja nastavlja se i u naredna tri sata. A ozdravljenje nastaje nakon pet sati od početka liječenja.

(NN)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close