-TopSLIDEBiHPolitika

Napad na učenika iz Nove Kasabe, jednako je posljedica sile i mržnje

Srbin srednjoškolac teško pretukao bošnjačko dijete u Milićima, tokom noći hitno operisan u Bijeljini

Učenik trećeg razreda srednje škole “Milutin Milanković” iz Milića, A.A, teško je pretučen od strane drugog učenika iste škole i hospitaliziran je u bolnici u Bijeljini.

Kako smo saznali od Larise Avdić, majke pretučenog srednjoškolca, njen sin je operisan i, kako su joj kazali ljekari, trenutno je van životne opasnosti.

“Teško mi je, ali ne mogu davati nikakve izjave vezano za ovaj slučaj dok zvanični organi ne obave svoj dio posla. Molim Vas da me razumijete“, rekla je danas, nakon povratka iz Bijeljine gdje je obišla sina, izuzetno potrešena majka pretučenog dječaka.

Zvaničnih informacija o slučaju vršnjačkog nasilja u Milićima, u kome su A.A, kako nezvanično saznajemo, nanešene teške povrede glave, zasad nema, kako od strane škole u Milićima čiji su učenici i povrijeđeni maloljetnik, i onaj koji mu je povrede nanio, tako i od strane nadležnih policijskih organa.

***

Napad na bošnjačkog dječaka rezultat je sistema koji već dvije decenije odgaja i sokoli i koji je silu i mržnju spram drugog i drugačijeg, koji je ustanovio taj princip kao osnovni postulat života u djelu države u kojem vlada.

Piše: Almasa Hadžić

Srednjoškolac A. A. iz Nove Kasabe, učenik škole “Milutin Milanković” u Milićima jučer je zadobio teške povrede od strane jednog ili više srednjoškolaca (zasad se ne zna koliko ih je bilo!) iz iste škole.

A. A. je, hitno prevezen u zvorničku bolnicu, odakle je upućen u bolnicu u Bijeljinu gdje je i operisan. Prema riječima njegove majke, zasad je van životne opasnosti.

Prema nezvaničnim informacijama A.A. je od siline udara, da li tupim predmetom ili pesnicama, zadobio prelom vilične kosti kao i udarce po drugim dijelovima tijela, tako da je, ako je istina ono o čemu danas bruje u Novoj Kasabi, može se reći i “dobro prošao”.

Iako se zna ko je nasrnuo na A.A. inicijala tih osoba “jer su u pitanju maloljetnici” nema u javnosti. 

U javnosti nema ni inicijala, a kamo li bližih podataka, o roditeljima napadača, jer je, kako vele nadležni “istraga o događaju u toku”. 

Na pitanje šta može biti razlog da jedan učenik, ili više njih, još uvijek djeca, tako brutalno nasrnu na svog kolegu iz škole, teško da se može ponuditi razuman odgovor.

Što nadležni organi ranije saopće detalje ovog događaja, koji je lako mogao biti koban za A.A., to će ostati manje prostora za špekulacije i podgrijavanje nacionalnih tenzija među mještanima i Nove Kasabe i Milića, koje je ova vijest itekako uznemirila.   

Jer, kad se tako nešto dogodi u školi u kojoj dijete jedne nacionalnosti, nasrne na dijete druge nacionalnosti, a koje je, inače, manjina ne samo u školi, već i u mjestu u kome živi, onda je to razlog za istinsku brigu svih nas.

A.A. je jedan od malobrojnih Bošnjaka koji pohađaju srednju školu u Milićima. 

Do sada, bar što se javno zna, u ovoj školi nije bilo ispada kojim bi se pripisala nacionalna netrpeljivost među učenicima.

No, nije nikakva tajna da su bošnjački učenici, ne samo u Milićima, već i u mnogim mjestima u Rs, posebno u Podrinju, nerjetko izložena prizemnim uvredama, pa i prijetnjama od strane pojedinih svojih školskih kolega srpske nacionalnosti.

Kad je neke godine, Bošnjakinja sa Kula Grada kod Zvornika,  “postrojila” cijeli kolektiv škole koju je pohađao njen sin, a kome su danima prijetili i ponižavali ga njegovi vršnjaci srpske nacionalnosti, dovela im policiju i zaprijetila da će “napraviti čudo” ne stanu li u kraj nacionalističkom huliganstvu jednog njihovog učenika, već sutradan se situacija promjenila. 

Majka ovog dječaka nije časila, već je sve prijavila najvećim državnim i međunarodnim instancama u zemlji.

Za A.A., o čijem zdravlju se trenutno brinu u bolnici u Bijeljini, ne znamo da li mu je ranije prijećeno, da li je kojim slučajem ranije napadan, i ako jeste, da li su o tome znali nadležni čuvari reda i mira u općini u kojoj živi, kao i njegovi roditelji.

Mještani Nove Kasabe, Bošnjaci, ne dvoje da je ovako brutalan napad na A.A, produkt, ne samo sile, već i nacionalne mržnje učenika koji su ga napali, a kojoj bošnjački povratnici u Rs svakodnevno, u raznim situacijama, svjedoče. 

Jedan od mještana s kojim smo danas razgovarali, iznio je zastrašujuću tvrdnju da je sistem u Rs-u odgojio generacije teških mrzitelja Bošnjaka, kojih bi se postidjeli i najokorjeliji mrzitelji iz devedesetih godina. 

Strašno je, kažu naši sagovornici iz Podrinja, vidjeti učenike u maturskoj povorci kako prolazeći gradom, umjesto pjesama radosti što završavaju jednu i započinju drugu, novu, etapu svog života, oni horski pjevaju “nož, žica, Srebrenica”. 

Treba biti pošten i za ovakvo ponašanje sedamnaestogodišnjaka, osamnaestogodišnjaka i drugih „…godišnjaka“ ne kriviti samo njih, pa, donekle ni njihove roditelje.

Prvenstveno, kriv je sistem koji ih takve, već više od dvadeset godina odgaja i sokoli i koji je silu i mržnju spram drugog i drugačijeg, ustanovio kao osnovni postulat života u djelu države u kome taj sistem vlada.

Jer oni koji su A.A. udarali, da li čvrstim predmetima ili pesnicama, svejedno, nisu demonstrirali samo svoju fizičku snagu nad njim, već i mržnju koja je, ustvari, već viđeni pokretač jedne ovakve brutalnosti.  

Politicki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close