Namjenska industrija ne mrda sa mrtve tačke

Uprkos najavama o prodaji državnih udjela u firmama domaće namjenske industrije, još nijedna firma iz tog sektora nije pronašla strateškog partnera.

(Nezavisne)

Podsjećamo da su menadžmenti bijeljinskog Vazduhoplovnog zavoda “Orao”, bratunačkog “Tehničkog remonta” i banjalučkog “Kosmosa” već godinama najavljivali skori pronalazak ino-partnera, ali danas nisu raspoloženi da pričaju na tu temu.

O mogućnosti prodaje “Orla” francuskoj kompaniji “Ventane Aerospace” govori se još od sredine 2011. godine. Do prodaje Zavoda još nije došlo, a Milan Prica, direktor ove firme, više ne želi da razgovara o privatizaciji, niti o poslovnim aktuelnostima u Zavodu.

Podsjećanja radi, Prica je krajem prošle godine rekao kako Francuzi u priči o privatizaciji “taktiziraju iz nekih svojih razloga”, ali da se u bijeljinskom preduzeće na to ne obaziru. Tada je optimistično ocijenio kako se Zavodu otvaraju poslovi na sve više kontinenata, te da se povećavaju njegove šanse za prodaju i drugim kupcima. Ipak, Prica to sada nije želio komentarisati.

Veliki ino-posao je krajem prošle godine trebalo da sklopi i banjalučki “Kosmos”.

Ova firma je od Vlade RS sredinom prošle godine dobila “zeleno svjetlo” da rasproda dio imovine, kako bi došla do novca i uspjela realizovati 20 miliona KM vrijedan novi posao sa nepoznatim ino-partnerom. Početak nove najavljenje saradnje nije ozvaničen.

Slavko Petrović, direktor ovog preduzeća, uprkos tome što je najavio da će razgovarati o aktuelnom stanju u preduzeću, kasnije je ipak odlučio da ne ogovara na naše pozive.

Inače, ova firma je početkom prošle godine najavila i veliko partnerstvo sa japanskom firmom za proizvodnju peći i opruga “Sankijo”, ali ni taj posao nije realizovan.

U bratunačkom “Tehničkom remontu” se još nadaju prodaji južnoafričkoj firmi “ELW Global”, a ukoliko ne dođe do privatizacije, stečaj će postati jedina opcija za to preduzeće.

Goran Domuz, direktor ove firme, prema riječima sekretarice, juče je bio na službenom putu. Iz Sindikalne organizacije “Tehničkog remonta” su nam rekli da je direktor odsutan, jer radi na finalizaciji pregovora prodaje firme južnoafričkom kupcu “ELW Global” s kojima privatizacioni pregovori traju od kraja prošle godine.

“Odlučili smo da budemo strpljivi i do kraja podržimo sve što rukovodstvo firme radi kako bi prodaja konačno bila realizovana”, rekao je Radomir Đorđić, iz Sindikata.

Inače, “Tehnički remont” sada Poreskoj upravi RS duguje oko 12 miliona, a radnicima oko 1,6 miliona KM.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, ocijenio je kako ključ rješenja krize firmi domaćeg namjenskog sektora nije nužno trebalo da bude tražen kroz privatizacije.

“Namjenske firme su izlaz trebalo da traže u saradnji sa Srbijom, čija preduzeća iz tog sektora solidno posluju i uspijevaju da nađu nove poslove”, istakao je Belenzada.

On je istakao kako je saradnju sa firmama iz Srbije jednostavnije uspostaviti, jer su namjenske firme obje zemlje prije rata bile dio istog sistema.

Belenzada je podsjetio da je prije početka ratnih dešavanja namjenski sektor zapošljavao oko 40.000 radnika.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close