Nakon zapadne Evrope BTS Visoko planira širenje i na istok

Preduzeće Bosanski transportni servis (BTS) iz Visokog jedno je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koje je preživjelo surovost stečaja i finansijske krize i za razliku od mnogih, na žalost ugašenih firmi u stečajnim postupcima, BTS je uspio “stati na noge” i danas je to uspješna firma sa 20 zaposlenih radnika.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavila direktorica preduzeća BTS Visoko Jasmina Knezović, najveći problem u doba stečaja bila je prezaduženost i nepovoljna strukturna obaveza.

“Ako je Vaš povjerioc općina, kanton odnosno državne službe onda niste u mogućnosti kompenzirati dug svojim proizvodima ili uslugama. To je zasigurno razlog propasti mnogih kompanija. Na drugoj strani kada je ista služba dužnik, rok plaćanja proizvoljan je, a izvršenje eventualnih presuda limitirano stavkom budžeta za tekuću godinu”, ispričala je Knezović, koja je preuzela kormilo firme u momentu najveće krize, a do tada je radila kao rukovodilac pravnog odjela.

Borba za poslove

Prema njenjim riječima BTS Visoko od 2009. godine ostvaruje stalni rast prihoda.

Knezović dodaje da je rast prihoda značajan posebno zbog krize kojom smo okruženi sve do danas.

“Možda je 2014. naša najbolja poslovna godina, jer svake godine uspijemo nešto povećati ili uštedjeti, kroz investiciju ili smanjenje nepotrebnih troškova”, objasnila je direktorica BTS-a.

Navela je da je posebno ponosna na činjenicu da ni jedan zaposlenik BTS-a nikada se nije pojavio sa transparentom ili zahtjevom pred zgradom neke vlade.

“Svi radnici zbrinuti su, rade ili su u penziji. Ono što nismo uspjeli ili bolje rečeno čemu stalno težimo je 100 postotno upošljavanje naših kapaciteta. Znamo da je to posljedica lokalnog i globalnog stanja”, rekla je Knezović.

BTS Visoko danas ima 20 zaposlenih, od čega je deset novouposlenih.

“Plate redovno isplaćujemo, kao i topli obrok, regres i blagdanske pakete. Nova upošljavanja direktno uvjetuje povećanje obima poslova”, dodaje Knezović.

Spomenula je da su največi partneri BTS-a: Akova, Brovis, Ovako, Antesil, Olip, IGM Automatik-servis, Kovo komerc, Alfa car, Vispak, Kent i drugi.

Direktorica BTS-a izjavila je da se firma trenutno bori za poslove posebno u međunarodnom prijevozu.

“Dugo smo bili okrenuti prema zapadnoj Europi zato planiramo zaviriti malo i na istok. Mi smo uslužna kompanija koja je licencom BiH ovlaštena za međunarodni cestovni prijevoz tereta. Također, licencirani smo i za sve tehničke preglede m/v i labaratoriju tahografa, servisiranje ppa. U sklopu kompanije raspolažemo sa otvorenim i zatvorenim prostorom za najam. Širenje naše djelatnosti dio je naše strategije i u tom smislu nikada ne spavamo”, kazala je Knezović.

Nelojalna konkurencija

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju prijevoznici, Knezović je navela konkurenciju proizvodnih i trgovačkih kompanija.

“Kompanije su za svoje primarne djelatnosti nabavile kamione i time postali ‘čistim’ prijevoznicima konkurencija, posebno u cijeni prijevoza kojom se uništava ‘zdrav razum kalkulacije’. To znači da se prevozi za ratu leasinga, a rizici, amortizacija i slično su nepoznanica. Naravno ovakvo formiranje cijena namjerno je postavljeno, kako bi se gubicima u transportu umanjili profiti tih kompanija, jer su to povezana pravna lica, a prijevoznici njima ne mogu konkurisati u proizvodnji i trgovini”, objasnila je Knezović.

K.S.
ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close