Nakon velike pobjede protiv Islanda: Možemo li otkloniti prokletstvo baraža?

Da li rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine može skinuti sa sebe prokletstvo baraža, pitanje je koje ostaje da lebdi u vazduhu i poslije nevjerovatne, istorijske pobjede nad velikim favoritom Islandom od 33:32 u subotu, u Sarajevu, u prvom meču dodatnih kvalifakcijaza za SP 2015. godine u Kataru.

(Oslobođenje)

U dosadašnjih pet nastupa u baražu za odlazak na neko od velikih  takmičenja, zabilježili smo pet eliminacija. Sada smo već u šestom baražu u kojem će se pokušati srušiti ta  neugodna tradicija. Ima li se snage za takvo što?

Favorit na koljenima

Ako je suditi po prvom meču i pobjedi protiv Islanda, koji je u glavni grad stigao kao neupitni favorit, tračak nade, ipak, još živi. Izabranici selektora BiH Dragana Markovića ostavili su srce na terenu i uspjeli da nakon 60 minuta paklene igre ostave u šoku cijelu gostujuću reprezentaciju , koja je sigurno računala na pobjedu već u Sarajevu.

Markovićevi puleni bacili su na koljena neospornog favorita. Ovo je događaj koji baca novo svjetlo na bh. rukomet.

“U ovaj susret ušli smo s puno respekta. Naši igrači nisu svjesni da oni mogu igrati protiv velikih reprezentacija. Bez obzira na to što reprezentacija Islanda ima više jakih utakmica i što je mnogo iskusnija, mi smo pokazali da se možemo nositi sa njima. Imamo  sjajnog Prcea, a oni imaju šest takvih igrača. No, uz to,  mi imamo i mladost, koja je naše srce. Kad smo bili agresivni izgledali smo na terenu kao vrlo dobra ekipa. Zadovoljan sam i sa ovim jednim golom prednosti. Možda bi se naši igrači u revanšu opustili da smo ostvarili veću gol-razliku. Ovako, na predstojećem gostovanju moraćemo ići na pobjedu. Vidim našu šansu. Smatram da možemo podići nivo igre. Ima još prostora za napredak u igri”, kazao je selektor Dragan Marković koji je dodao da je bio povrijeđen kada je vidio polupraznu dvoranu i slab odziva Sarajlije u izuzetno važnom meču.

“Mi s ovih prostora volimo loptu i kad loše ide. Treba dati podršku igračima koji ginu na terenu. Očekivali smo punu dvoranu. Nama je bila najvažnija pobjeda. Na poluvremenu je naša reprezentacija gubila tri razlike, ali je u nastavku zablistao naš mladi tim”

Korekcija igre na vrijeme

Nakon što je prvo poluvrijeme naš tim završio sa deficitom od tri gola razlike, Marković je u pauzi do drugog poluvremena utrošio napora da dodatno motiviše svoje pulene:

“Bilo je tu različitih emocija. Vidjeli smo da možemo igrati sa Islandom. Mi smo njima greškama dozvolili pet-šest golova. Ispravili smo se na vrijeme. Mislim da su Islanđani pod pritiskom, a vjerujem da mole Boga da im se Aron Palmarsson vrati u ekipu. Jedna od glavnih tema u poluvremenu je bila loša posjeta. BIli su deprimirani. Rekao sam da idemo zapeti i da onima koji nisu došli na utakmicu bude poslije krivo zato što  nisu došli. Fale nam dva gola – od publike. Kako god, mi ćemo na Island ići da izginemo, kao što je bilo i u ovom meču”, dodao je Marković.

Revanš utakmica igra se 15. juna.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close