Nakon šest mjeseci rasta, prvi pad prihoda od indirektnih poreza u avgustu

Prema preliminarnom izvještaju na jedinstveni račun UIO u augustu 2015. naplaćeno je 552,5 mil KM bruto prihoda od indirektnih poreza, što je za 11,6 mil KM manje nego u istom mjesecu 2014.godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Budući da su isplate povrata povećane za 4,2 mil KM pad neto naplate je nešto veći, 15,8 mil KM, odnosno 3,3% u odnosu na neto naplatu u augustu 2014.

Smanjenje neto naplate je evidentirano prvi put nakon šest mjeseci uzastopnih pozitivnih trendova. Zbog kumulativnog efekta niže bruto naplate i većih povrata kumulirani neto suficit u 2015.godine smanjen je na 143,8 mil KM.

Međutim, negativni trendovi u augustu ipak nisu mogli značajnije ugroziti dosadašnje pozitivne trendove u naplati prihoda od indirektnih poreza, koji i nakon osam mjeseci bilježe visoki rast od 4,4% u odnosu na isto razdoblje 2014 . godine.

Najstabilniji rast za osam mjeseci 2015. zabilježen je kod prihoda od akciza na duhan. Akcize na derivate nafte su ispoljile nestabilnost samo u januaru 2015, a u ostalim mjesecima rast je bio visok i stabilan.
Pozitivan rast kumulativne neto naplate PDV-a javlja se tek od maja, s tim da je u julu došlo do usporavanja, a u augustu i do pada.
Međutim, kako se najveći dio od neusklađenih 23 mil KM prihoda odnosi na PDV, nakon konačnog usklađivanja za august, pad PDV bi mogao biti znatno blaži, navode u UIO BiH.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close