Nakon ove sedmice konačno nam stiže pravo ljeto?

Teš što smo se oprostili od jedne, na vidiku je nova ciklona koja nam sredinom tjedna donosi novu prolaznu, ali jaču promjenu vremena. Već tijekom današnjeg dana centar ciklone s frontalnim sustavom pomiče se s područja južne Velike Britanije prema sjeveru Francuske, donoseći nestabilno vrijeme, ponegdje i jače nevrijeme, piše Crometeo.

Autor: Crometeo

Ciklona će u utorak nastaviti svoj put prema srednjem Sredozemlju, a najjača će biti u noći na srijedu i tijekom srijede kada će se nad sjevernom Italijom, zatim i sjevernim Jadranom stvoriti sekundarni ciklonalni centar, a naše će područje sa zapada zahvatiti pripadajuća hladna fronta ciklone. Bit će još jedna srpanjska ciklona, zadnja u nizu, koja će dijelu zemlje donijeti nove obilne oborine, novo osvježenje, ali ponegdje i olujno nevrijeme koje uglavnom na dijelovima Jadrana može biti praćeno tučom, prolazno olujnim udarima vjetra, na moru i pijavicama.

Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Melisa. Ta će ciklona odmicanjem prema jugoistoku postupno slabiti, pa će se od četvrtka vrijeme postupno početi smirivati, mada se prava stabilizacija vremena očekuje tek u dane vikenda, kada će početi umjeren porast temperature zraka. Od nedjelje u gotovo cijeloj zemlji tako će zavladati ljetne vrućine. Dobra vijest za ljubitelje stabilnog vremena je da bi cijela prava dekada kolovoza mogla proći bez ciklone nad našim krajevima s temperaturama zraka koje su primjerene ljetu.

KOPNO:

U ponedjeljak u popodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab sjevernih smjerova. Bit će toplo uz jutarnju temperaturu zraka od 15 do 18°C, a najviša dnevna temperatura kretat će se u većini mjesta oko 25 Celzijevih stupnjeva.

U utorak nešto više sunca i topline. Kratkotrajno bi mogao zapuhati južni vjetar pa će temperatura zraka porasti za nekoliko stupnjeva u odnosu na ponedjeljak. Mogućnost za pljusak će postojati, vjerojatnije u popodnevnim satima. No, mnoga mjesta možda u utorak do kasnog popodneva prođu i suha. Navečer svakako računajte na promjenu vremena i veliku mogućnost za kišu. Temperaturni maksimalac možda dođe i do 28 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu bi se vrijeme moglo ponovno pokvariti. Mogućnost za kišu ili pljuskove s grmljavinom bit će sve veća pa ne treba baš očekivati previše sunca. Oborine mjestimice mogu biti obilnije.  Bit će ponovno svježije uz temperaturu zraka oko ili čak i malo ispod 25 Celzijevih stupnjeva. No, za neki duži boravak ili radove na otvorenom ponesite kišobran ili zaštitu od kiše. Teško da će dan biti povoljan za vanjske poslove.

U četvrtak i dalje dosta oblaka, ali će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Mjestimice može biti kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Oborine mjestimice mogu biti obilnije. Puhat će većinom slab vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka bit će slična ili malo viša nego u srijedu.

U petak slično kao i prethodna dva dana. Dosta oblaka uz povremenu kišu ili pljuskove praćene grmljavinom. I dalje je moguća obilnija kiša. Sunca će biti malo ili ništa. Uz takvo vrijeme temperatura zraka će i dalje biti malo niža od prosječne za ovo doba godine, ali ipak malo viša nego u srijedu pa bi se u popodnevnim satima mogla popeti do 27 Celzijevih stupnjeva uz sunčana razdoblja.

Za dane vikenda vrijeme će biti povoljnije uz više sunca i topline. No, i dalje neće biti potpuno stabilno pa će još u subotnje poslijepodne postojati mala mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Njih neće biti puni ni u svim mjestima, ali treba imati na umu da su mogući. Ti pljuskovi obično se jave u popodnevnim satima. Temperatura zraka postupno će rasti i približiti se vrijednosti od 30 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju i ponedjeljak prognostički modeli vide sunčano i vruće ljetno vrijeme. Nadajmo se da će tako zaista i biti.

JADRAN:

U ponedjeljak djelomično sunčano i u većini predjela suho. U zaobalju, na moru Dalmacije i krajnjem jugu Dalmacije i dalje su povremeno mogući lokalni pljuskovi i grmljavina koji će biti manje česti i intenzivni u odnosu na nedjelju. U noći će biti tiho ili uz slabu buru. Danju će zapuhati slab jugozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 28°C.

U utorak djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i u većini predjela suho. Poslijepodne su uglavnom u zaobalju mogući slabi pljuskovi s grmljavinom, a navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje, ponegdje uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Jugo će biti slabo do umjereno, na moru povremeno i jako. Kasno navečer na sjevernom Jadranu jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 29°C.

Utjecaj nove ciklone bit će izražen tijekom srijede. Zbog toga će biti vrlo promjenjivo i nestabilno. Uz kraća sunčana razdoblja, posvuda će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine su izglednije na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana, a u Dalmaciji u drugom. Lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru, a lokalno se ne isključuje mogućnost pojave tuče, na moru i pijavica. Na sjevernom Jadranu će biti umjerenog, na moru i jakog vjetra zapadnih smjerova, proširit će se i na sjevernu Dalmaciju. Poslijepodne i navečer vjetar na sjevernom Jadranu u slabljenju. Južnije od Splita cijeloga dana jugo koje na moru može imati vrlo jake do olujne udare, slabit će navečer. Jutro će biti malo toplije, a dnevne temperature 2 do 4°C niže u odnosu na utorak.

U četvrtak će vrijeme biti promjenjivo s čestim izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeni će biti kiše, pljuskova i grmljavine koji će biti znatno manje česti i obilni u odnosu na srijedu. Jači pljuskovi mogući su uglavnom u zaleđu Kvarnera. Na otvorenom moru će puhat umjeren do pojačan sjeverozapadnjak, uz obalu većinom slab vjetar zapadnih komponenti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 29°C.

Petak donosi viša sunčana vremena u odnosu na prethodne dane i početak stabilnijeg razdoblja. Iako će se u mnogim predjelima zadržati suho, poslijepodne će uz prolazno pojačan razvoj naoblake uglavnom u zaobalju biti slabih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će zapuhati slab do umjeren maestral. Noći će biti svježine. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Pretežno sunčano i u većini predjela suho bit će tijekom subote. Popodne uz lokalno jači razvoj oblaka uglavnom u zaobalju može biti slabih pljuskova i grmljavine, više u zaleđu Kvarnera. Noću će biti tiho ili uz burin, danju slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Nedjelja će posvuda biti pretežno vedra. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati većinom slab maestral. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne od 28 do 33°C.

Izvor Crometeo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close